Medeltidsborgen Glimmingehus - ett av Skånes största besöksmål


Vår eftermiddag på medeltidsborgen Glimmingehus, ett av Skånes största besöksmål, var en spännande resa tillbaka i tiden! Glimmingehus, som ligger mitt ute på den vackra Österlenslätten nära byn Vallby, är Nordens bäst bevarade medeltidsborg och ett populärt besöksmål för både historieintresserade och familjer. Vi bestämde oss för att delta i en guidad tur, och det visade sig vara ett utmärkt val.

Borgen, som egentligen är ganska anspråkslös på håll, visade sig vara desto mera intressant på insidan! Vår guide, klädd i tidstypiska kläder, välkomnade oss med härlig energi och en medryckande presentation, fylld av humor. Det var tydligt att han brann för sitt arbete, och han gjorde verkligen historien om Glimmingehus spännande att lyssna på.




Fler bilder hittar du här!

Borgens historia

Glimmingehus började byggas den 2 maj 1499 på uppdrag av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand, en av Danmarks mäktigaste män vid den tiden. Jens föddes troligen på 1450-talet och hade en framstående karriär som länsman och riddare. Han var bland annat länsman på riksborgen Gladsax och senare på den mäktiga borgen Lindholmen vid Börringesjön. År 1487 blev han även länsherre över Gotland, en position som han använde för att utöka sin privata rikedom genom omfattande kaperiverksamhet.

Bygget av Glimmingehus var ett ambitiöst projekt som tog flera år att slutföra. Borgen var designad för att vara både en bostad och en försvarsanläggning, med tjocka murar, skottgluggar och fällgaller. Den tyske bildhuggaren Adam van Düren anlitades för att utsmycka borgen, och hans arbete kan fortfarande beundras idag. Jens Holgersen Ulfstand dog 1523 och begravdes i kyrkan i Vallby nära Glimmingehus.

Efter Jens död förlorade Glimmingehus sin betydelse som maktcentrum och övergick senare i släkten Rosencrantz ägo genom giftermål. Under 1700-talet började borgen användas som sädesmagasin, vilket faktiskt bidrog till att bevara dess ursprungliga struktur. Idag ägs Glimmingehus av Riksantikvarieämbetet och är ett populärt besöksmål för alla som är intresserade av medeltidens historia.


Livet i borgen

Vår guide tog oss med på en fascinerande resa genom borgens historia och berättade om de människor som bott här. Han beskrev hur livet på borgen kunde vara både bekvämt och farligt, med moderna bekvämligheter som värme och toaletter, men också med ett snillrikt försvarssystem för att skydda mot fiender.  Guiden visade oss runt i de olika rummen och förklarade deras funktioner. Vi besökte bland annat köket, där maten tillagades över öppen eld och en stor brunn försåg de boende med färskvatten, samt riddarsalen, där stora fester och banketter hölls. Det var fascinerande att se de välbevarade detaljerna och att föreställa sig hur livet på borgen kunde ha sett ut för över 500 år sedan.


Fika på borggården

Efter den guidade turen kände vi att vi behövde en paus för att smälta all information. Vi slog oss ner i solen och njöt av en fika från trevliga Café Borggården som ligger i en av längorna. Caféet, som arrenderas av Mannz Bageri, har ett brett utbud av hembakade kakor, smörgåsar och drycker. Vi valde varsin kopp kaffe och en bit äppelkaka, samt en underbar, glutenfri kanelbulle. En perfekt stund för att reflektera över allt vi hade fått höra och beundra den vackra, historiska platsen vi befann oss på.


Utställningar och riddarspel

Efter vår fika bestämde vi oss för att utforska längorna kring borgen. Här finns en mängd olika utställningar som berättar om borgens historia och de människor som bott här. Vi fick se arkeologiska fynd, gamla vapen och rustningar, och lära oss mer om medeltidens liv och kultur. Det var fascinerande att se alla dessa föremål och att få en djupare förståelse för borgens betydelse genom tiderna.

Dagen till ära visades också ett riddarspel på borggården. Män klädda i riktiga rustningar visade upp sina färdigheter i strid och berättade om hur det var att vara riddare på medeltiden. De förklarade att rustningarna var både tunga och varma att bära, särskilt en varm sommardag som denna. Det var imponerande att se deras skicklighet och att få en inblick i hur det kunde vara att leva som riddare.


Museibutiken

Innan vi åkte hemåt besökte vi museibutiken som ligger vid parkeringen. Här finns ett brett utbud av souvenirer och lokalt tillverkade produkter, samt massor av böcker om historia, om borgen och om hela Skåne. Det var en perfekt avslutning på vår dag och vi kände oss nöjda och inspirerade av allt vi hade upplevt.

Glimmingehus är verkligen ett besöksmål som har något för alla, oavsett om du är intresserad av historia eller bara vill njuta av en vacker plats!