Jultåget på Österlen, Brösarp - St Olof



På Österlen finns Skånes vackraste järnvägssträcka, nämligen den mellan Brösarp och St Olof. Här tuffar ett gammalt ångtåg fram om somrarna, och några helger innan jul brukar tågtrafiken öppna igen. Resan, som tar ungefär en och en halv timme tur och retur, bjuder på sagolika vyer över Brösarps backar och Hanöbukten. Fika och grillad korv kan du köpa när tåget pausar i St Olof . Och vet du vem vi träffade på hemvägen? Jo, självaste tomten, som gick genom alla vagnarna på Österlens jultåg och delade ut gammaldags, traditionella gottepåsar!

Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock