LommaFlotten: Natursköna turer på Höje å


Hitta hit:  Kajgatan 1, Lomma

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Från Lomma hamn kan du segla ett par kilometer upp längs Höje å och njuta av charmiga miljöer och vackra vyer. LommaFlotten tar dig med på en tur i långsamt takt, som börjar i Lomma hamn. Här åker du förbi fiskebåtar, moderna bostadshus och långa rader med fritidsbåtar. Längre upp för ån förändras landskapet till lummig grönska och mysiga fritidshus med egna små bryggor. Lomma kyrka ligger vackert intill ån, och strax efter kyrkan når man Habo dammar, där flotten brukar vända och segla tillbaka. Under turen bjuds det antingen på musik eller på lite historia om Lomma och de industrier vars äldre byggnader fortfarande kan ses längs turen. Det går bra att ta med sig matsäck hemifrån, eller varför inte beställa något gott från en av restaurangerna i hamnen? LommaFlotten tipsar gärna om Fiskboden eller LaGreppia, som har fina take-away paket för en seglats på ån. Är det många bokningar seglar den stora flotten ut. Här finns det plats för hela 34 personer. För mindre uppbokade avgångar är det den lilla, mysiga flotten för 12 personer som tar dig ut på seglats.



Vi fick en pratstund med Ruben som driver LommaFlotten sommartid, parallellt med sina ekonomistudier vid Lunds Universitet.

Hur kom du på iden att börja med företaget? 

Idén till LommaFlotten kom från några av företagarna som driver restauranger här i hamnen. De började med seglatserna på ån för några år sedan, och jag hade turen att få sommarjobb på flottarna. När de bestämde sig för att lägga ner och istället fokusera på sin kärnverksamhet fick jag chansen att ta över, ett beslut som jag inte ångrat!


Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut?

Jag är uppvuxen här i Lomma och både havet och ån är viktiga delar av mitt liv. Det är kul att kunna visa upp Höje å, för den är verkligen en dold pärla! Man kan se delar av den från kyrkogården och från promenadstigen norr om ån, men den lummiga grönskan gör att det är svårt att uppleva helheten från land. Det är också kul att fler har upptäckt våra abonnerade turer för företag och grupper. Som student tycker jag så klart att det är extra kul när någon av föreningarna i studielivet bokar in sig hos mig!


Berätta något roligt som hänt, eller något du lärt dig under tiden ni haft ert företag!

Att driva eget företag är väldigt lärorikt och roligt! Det finns mycket man kan utveckla och prova, men när man arbetar med turistverksamhet finns det också en hel del man inte kan styra över.  Vädret påverkar till en del hur sommarens turer blir. Jag har också lärt mig att den lilla flottens solparasoll inte går under broarna, om inte vattnet är väldigt lågt, haha! En gång när vi lånade ut flotten blev den fast under en av broarna!

Och sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe här i Skåne? 

Då säger jag nog salviken och sandbankarna där, mellan Vikhög och Barsebäcks hamn. När jag var mindre åkte jag alltid dit med båt och badade. 

Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock