Gåsamiddag i Skåne



Här i Skåne betyder hösten gåsamiddag! Mårten gås är en tradition som funnits ända sedan 1500-talet. Den klassiska menyn inleds med svartsoppa gjord på krås från en gås och gås- eller grisblod. Nu för tiden finns ofta skaldjursoppa eller svampsoppa som alternativ. Som huvudrätt äter man stekt gås med potatis, rödkål, brysselkål, ugnsstekta äpplen och plommon. Efterrätten är skånsk äppelkaka. På gästgiverier och restauranger kan man vanligtvis äta gåsamiddag från slutet av oktober till mitten av november, ibland även som farsdagsmiddag.

Förr i tiden åt man gåsamiddag på Mårtensafton den 10 november.  Enligt sägnen förknippas den med en händelse som utspelade sig i Frankrike den 11 november år 371: Helgonet Martin av Tours var på den tiden en romersk soldat. Invånarna i staden Tours ville göra honom till biskop, men för att slippa det ansvaret gömde han sig i en flock gäss. Gässen kacklade och röjde Martins gömställe, vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äter man som straff för att de avslöjade var St. Martin gömt sig.
 
De här gästgiverierna och restaurangerna brukar servera gåsmeny i Skåne:
 

SYDOST inkl Österlen (Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Ystad)

 

SYDVÄST inkl. Söderslätt (Burlöv, Malmö, Svedala, Trelleborg, Vellinge)


MELLERSTA (Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp)

 

NORDOST (Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Östra Göinge)

 

NORDVÄST inkl. Ven, Kullabygden, Bjärehalvön (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkeljunga)