Öresundsbron och Lernackens utsiktsplats


Vill se Öresundsbron på nära håll, eller beundra en vacker solnedgång över Öresund? Då ska du bege dig till utsiktspunkten Lernacken utanför Limhamn! Öresundsbron, som invigdes 1 juli 2000, är en 15,9 km lång fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn. Bron består av en 7,8 km lång bro, en 4 km lång tunnel och en konstgjord ö, Peberholm, som är 4 km² stor. Bron är en av de längsta broarna i Europa och är en viktig länk mellan Sverige och Danmark. Bygget är ett av regionens största projekt någonsin, och tog fem år att slutföra.


Öresundsbrons fäste finns på udden Lernacken väster om centrala Malmö, mitt mellan orterna Limhamn och Bunkeflo. Udden är konstgjord och byggdes upp av bland annat sopor och slamsten från Limhamns kalkbrott. Här finns en populär utsiktsplats med en fantastisk vy över Öresundsbron, som alltid är extra välbesökt vid solnedgången. Idag bestämde vi oss för att utforska områdets promenadstigar! Vi började vid strandängarna i Bunkeflostrand, ett naturreservat med betesmark, runt 450 olika sorters fåglar, groddjur, fjärilar och insekter. Här finns även över 300 olika växtarter. En lång och brant backe leder upp till brofästet. Promenadstigen går precis under Öresundsbron, och vi tyckte det var spännande att se den på så här nära håll, från en mera ovanlig vinkel. Stigen fortsätter sedan till Lernackens utsiktspunkt, där du kan slå dig ner på en bänk eller strosa ut på en lång pir rakt ut i Öresund.


Fakta om Limhamn

Limhamn är en populär stadsdel med högst levande småstadskänsla, belägen sydväst om centrala Malmö. Här kommer några saker du kanske inte visste om Limhamn:

  • Limhamn har cirka 15.000 invånare och inflyttningen är stor. Nya bostadsområden finns bland annat vid kalkbrottet, på Ön och i den helt nya stadsdelen Limhamns Sjöstad.
  • Limhamns kalkbrott är norra Europas största. Idag är det ett naturreservat med rikt växt- och djurliv, som bland annat är hem för en utrotningshotad padda.
  • En färjelinje från Limhamn till Dragør i Danmark fanns mellan 1960 och 1999. Den var en av de mest trafikerade färjelinjerna mellan Sverige och utlandet. Idag är gamla Dragörkajen en trevlig mötesplats med livligt restaurangliv och charmiga gamla fiskehoddor, som vittnar om den tidigare livliga fiskeverksamheten.
  • Flera av Gamla Limhamns pittoreska gathus har anor till 1800-talet, och byggdes av dåtidens fiskarfamiljer. 
  • Sibbarps strandpark är ett av Malmös mest populära rekreationsområden, med flera badbryggor och sandstränder. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock