Torup slott utanför Bara


Torup slott utanför Bara i Skåne är ett välbevarat litet renässansslott med vacker slottspark, som är öppet för allmänheten och ett mycket populärt besöksmål. 

Platsens ursprungliga borg låg på en kulle som kallades Askebacken, strax norr om dagens stall och ladugårdar. Det nuvarande slottet anlades 1537 och restaurerades under åren 1602-1630, då det också fick sitt nuvarande utseende. Vid förra sekelskiftet var Torups slott en samlingsplats för dåtidens kulturella och vetenskapliga elit, inbjudna av familjen Coyet som ägde och bodde på slottet. År 1970 köptes hela godset Torup, med slott och andra byggnader, slottspark, bokskog och odlingsmark, av Malmö stad. Den sista familjen som bodde på slottet flyttade 2012, och därefter gjordes slottsparken tillgänglig för allmänheten. 

Det finns möjlighet att besöka Torup slott genom att delta i guidade visningar, som ordnas främst sommartid. Parken har stora gräsmattor och grönområden, och avvänds flitigt för picknick och lek. Här kan du slå dig ner och njuta av de vackra vyerna över slottet och dammen intill, eller strosa runt i trädgårdarna, som har över 5 sekler på nacken. Här finns även valnötsträd, och varje höst bjuder Malmö stad in till en välbesökt och mysig valnötsfestival i Torups slottspark. 



I närheten av Torups slott ligger även det populära rekreationsområdet Torup bokskog, dit många Malmö-familjer beger sig på helgerna, samt Statarmuseet, som visar hur de gårdsarbetare som kallades statare bodde under 1900-talets början. Veckan innan Alla helgons dag arrangerar Malmö Stad en traditionsenlig och mycket stämningsfull fackelvandring i Torup bokskog, som avslutas med evenemang vid slottet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock