Dahliafestival i Slottsträdgården, Malmö



I augusti och september är en del av odlingarna i Slottsträdgården här i Malmö en färgsprakande fest av blommande dahlior, något som brukar uppmärksammas genom det öppna evenemanget Dahliafestivalen. Dahlior är färgstarka blommor med olika former och storlekar. Det finns hela 20.000 kända sorter av den här fina blomman, och flera av dem verkar trivas alldeles utomordentligt just här - små och stora varianter i regnbågens alla färger kan du njuta av i Slottsträdgården. Dahlian hittades först i Mexiko, där indianer använde sig av de ätbara knölarna redan på 1500-talet. Till Europa kom blomman för 200 år sedan och fick då sitt namn efter Linnés lärjunge Andreas Dahl. Att odla dahlior är inte så svårt, men däremot ganska tidskrävande då blomman inte tål frost och därför måste övervintra inomhus på våra breddgrader. 

Om Slottsträdgården i Malmö

Slottsträdgården, som ligger centralt mitt i Malmö, är en öppen och ekologisk trädgård. Här kan du som besökare njuta av blommor och växter i en lugn och vacker miljö, under hela sommarhalvåret. Slottet och slottsmöllan i bakgrunden och de stora insektshotellen i trädgårdens utkant bidrar till att göra trädgården till en pittoresk oas att njuta av. Här finns inte mindre än 8 olika tematrädgårdar att inspireras av, samt grönsaksfält och rabatter.

Slottsträdgården invigdes 1998, och skapades på initiativ av en grupp odlingsentusiaster här i Malmö, som med ett brinnande intresse för växter la grunden för den oas trädgården är idag. Området hade då legat outnyttjat sedan Malmö stads plantskola lades ner. Idag har Malmö Stad tagit över driften, men föreningen Slottsträdgårdens Vänner disponerar ännu över ett antal väldigt populära odlingslotter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock