Söderåsens nationalpark och Skäralid



Skåne har tre nationalparker, och en av dem är Söderåsens nationalpark, som sträcker sig över stora delar av hela fyra olika kommuner, Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. Dagens utflykt var vårt allra första besök i Söderåsens Nationalpark, och vi bestämde oss för att starta från huvudentrén vid Skäralid. Det visade sig vara flera som hade samma utflyktsplaner idag; trots att förmiddagen varit ganska regnig var det en av de allra sista lediga parkeringsplatserna vi lyckades få. Vid huvudentrén finns Naturum Söderåsen, ett besökscentrum där man hittar kartor, broschyrer med information om nationalparken och hjälpsamma guider som svarar på frågor.


Vi valde den gula leden, med utsiktsplatsen Kopparhatten som mål för vår vandringstur. Turen började längs Skäralidsdammen och följde sedan spångarna in i ravinen mellan nationalparkens två åser. Skäralidsravinen har bildats av rörelser i jordskorpan och sedan formats av is och rinnande vatten, som fått berget att vittra sönder. Här gick vi i vacker och lummig bokskog längsmed Skärån, förbi gamla odlingsrösen. En stund senare svängde den gula leden tvärt av från Skäralidsdalen, med en brant stigning upp längs berget. Uppe på den första avsatsen stannade vi till för fika i duggregnet, med fantastisk utsikt över ravinen. Leden fortsatte uppe på berget vidare till Kopparhattens utkikspunkt. Kopparhatten är nationalparkens näst högsta höjd, och här befinner man sig hela 200 meter över havet. Vandringen nerför berget gick snabbt och lätt, med en trappa den sista biten. Vi avslutade den ca 4,5 km långa turen med fika på Söderåsens restaurang och utsikt över Skäralidsdammen i vackra höstfärger. 


Fakta om Söderåsens nationalpark

Sverige har trettio nationalparker och en av dem är Söderåsens nationalpark i nordvästra Skåne. Här möts man av enastående vacker natur med dramatiska dalgångar, strömmande vattendrag och bokskogsklädda åsar med underbar utsikt över landskapet. Det 1600 hektar stora området har många vandringsleder och ingångar från flera olika orter. Vid huvudentrén i Skäralid finns besökscentret Naturum Söderåsen, där man hittar kartor, broschyrer med information om nationalparken och hjälpsamma guider som svarar på frågor om Söderåsens olika vandringsleder.  Här ligger också den vackra Skäralidsdammen, med fina möjligheter för picknick, grillning och lekpark för barnen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock