Wallåkra stenkärlsfabrik och Borgens naturreservat



Vill du uppleva äkta stenkärlsproduktion och promenera i ett vackert naturreservat? Då ska du åka till stenkärlsfabriken i Vallåkra! Precis intill Råån ligger anrika Wallåkra stenkärlsfabrik, som har har funnits i trakten ända sedan 1864. Här handdrejar man ännu idag keramik i stengodslera. Vaser, krukor, skålar och muggar säljs i den mysiga lilla butiken, efter att de bränts i fabrikens stora koleldade ugn. Som besökare får du också kika in i produktionslokalerna och lära dig mera om alla de olika stadierna som keramikföremålen går igenom, innan de är klara att användas i våra kök och hem. 

Vi passade även på att äta en god lunch i den charmiga gamla magasinbyggnaden bredvid fabriken. Här finns ett glasgolv, som gör att du kan se ån som rinner under hela byggnaden. 

Innan vi åkte hem passade vi på att ta en promenad i naturreservatet Borgen intill stenkärlsfabriken. Borgen är ett litet naturreservat med porlande vattendrag och en hög bergsknalle. Platsen var länge ett lertag, och på 70-talet hittades spår av dinosaurier här. Tänk att en sex meter lång, växtätande Plateosaurus har bott här i Vallåkra! Idag är det mest fåglar och smådjur som trivs i de snåriga naturskogar. Det är dock inte bara dinosaurer som gör naturreservatets historia spännande. Under järnålder fanns nämligen en stor försvarsborg här uppe på höjderna, och det är den som gett reservatet sitt namn. På den platå där fornborgen en gång stod finns idag flera trevliga rastplatser där man kan slå sig ner och fika.


Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock