Bosjökloster slott och trädgårdar


Bosjökloster är ett slott som ligger på en halvö mellan Västra Ringsjön och Östra Ringsjön, cirka 6 km söder om Höör, mitt i Skåne. Det grundades som ett kloster för nunnor på 1180-talet och på den tiden låg det isolerat på en ö, då Ringsjöns vattenyta tidigare var mycket högre än idag. Klosterverksamheten upphörde 1560 och sedan dess har slottet varit privatägt. Intill slottet finns Bosjöklosters kyrka, en vacker rosenträdgård, örtagård, cafe, restaurang, slottsbutik och museum. Väster om slottet finns även en park med djurhagar, rhododendronbuskage och Skånes största träd: Bosjöklostereken. På slottet anordnas ofta evenemang som Skånedagarna, Musik på Bosjökloster, Skånska juldagarna och konstutställningar. 

Bosjö är ett vackert ställe att besöka flera gånger om året, inte minst för att uppleva alla de olika blomningstiderna i parken och trädgårdarna. Vårt första besök för i år blev på Morsdag i slutet av maj, med blåregn i knutarna, färgglada azaleor och stora rhododendronbuskage som precis börjat slå ut. Tack vare att vi haft en kyligare vår i år, kunde vi även njuta av de sista tulpanerna och magnoliablommorna. Dessutom finns det massor av fin trädgårdskonst i rabatterna och träden, som gör det extra vackert.

I djurhagarna fick vi träffa alpackor, kaniner, minishetlandponnys med små föl och dvärggetter med årets kullar av små killingar. I parken står klostrets tusenåriga ek, med en öppning i stammen som man kan gå in. En hinderbana, linbana, lekpark och möjlighet att prova att gå på styltor gör att det är lätt att trivas här i flera timmar. Caféet har fina möjligheter att sitta utomhus och njuta av trädgården, men den här gången valde vi att ta med oss egen picknick och fick en mysig fikastund vid bordet precis vid Ringsjöns strand, med värmande sol och härligt vågskvalp.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock