Finjasjön runt



I Skånes till ytan största kommun, Hässleholm, finns massor av fina friluftsområden att utforska. Dagens utflykt gick till Hovdala naturområde, där vi bestämt oss för att följa den 20 km långa slingan runt Finjasjön. Vi parkerade vid Hovdala slott och tog grusvägen mot Finjasjöns södra del. Här går leden längs sand- och grässtränder ändra fram till det lilla samhället Sjörröd i öster. 


Efter en tur förbi båthamnar, mysiga villakvarter och sommarstugeområden fortsatte vi in i luftig bokskog, där vitsipporna blommade vackert. Längs en bro tog vi oss över Almaån i norr och vidare in i magiskt vackra Alsumpsskogen. Här går leden går längs kilometerlånga träspångar, genom ett område som brukar kallas "Sveriges regnskog". På sjöns västra sida nådde vi samhället Skyrup, som bjöd på vackra vyer över både golfbanor och böljande fält med betesmarker. Den sista delen av Finjasjöleden bjöd på tätare skogar och stenigare stigar. En mycket vacker tur med varierande natur!

Några fakta om Finjasjön:

  • Finjasjön är en av Skånes större sjöar, med en yta på ca. 10 kvadratkilometer och ett maxdjup på ca. 13 meter.  
  • Finasjöns mest populära badplatser är Björkviken och Mjölkalånga. 
  • Sjön är även omtyckt av sportfiskare, som främst får upp mört och braxen.
  • Den unika alsumpskogen norr om Finjasjön brukar liknas vid en regnskog, och har även landets längsta sumpmarksspång. 
  • Det äldsta daterade fyndet av människor i Sverige har hittats i närheten av Finjasjön, och består av spån från flintverktyg som tros ha tillhört ett jägarfolk som levde här för 13-14.000 år sedan.
  • 1600-talsslottet Hovdala slott ligger i närheten av Finjasjön, men här finns även en ruin efter ett 1500-talsslott vid namn Mölleröd. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock