Josefinelust - en magisk klippstrand vid foten av Kullaberg!



Josefinelusts badplats är en pärla belägen vid foten av Kullaberg, i närheten av Mölle i nordvästra Skåne. Den vackra badplatsen har en härlig stenstrand med kristallklart vatten och är omgiven av vackra klippor och grönska. 

Josefinelust är uppkallad efter kung Oscar I:s hustru Josefina, som älskade naturen här på Kullaberg. Badplatsen är populär bland både lokalbefolkningen och turister och trots den den långa, branta trappan ner är den välbesökt under sommarmånaderna. Förutom att bada och sola finns det möjlighet att snorkla eller dyka bland de imponerande klippformationerna i vattnet. Du kan också klättra upp i den stora grottan och fika, med sagolik utsikt över havet. Men kom ihåg att ta med dig egen matsäck,  för det är flera kilometer till närmaste kiosk. Vid parkeringen uppe på berget finns en toalett utan vatten. 

Några fakta om Kullaberg:

Kullaberg är en bergskam längst ut på Skånes västligaste del, Kullahalvön. Området är en del av Höganäs kommun. Här är några fakta om Kullaberg: 

  • Kullaberg har en högsta höjd på 187,5 meter. Urbergsryggen är ett kustnära och mycket naturskönt område, med dramatiska klippor som stupar brant ner mot havet. 
  • Hela Kullahavlön är ett populärt utflyktsmål för både turister och naturälskare.
  • Naturum Kullaberg är ett besökscenter vid Kullens fyr längst ut på halvöns spets. Här får du information om Kullabergs naturreservat, utställningar, guidade turer och aktiviteter för både barn och vuxna. 
  • Det finns flera markerade leder som tar dig runt i området, från fyren på uddens spets och vidare till bland annat de pittoreska kustorterna Arild och Mölle. Strandlinjen är stenrik och bjuder på hela 24 grottor, samt en mängd stenugnar och vikar.

Mera att se och uppleva i Höganäs: 

Höganäs kommun med ca  28.000 invånare och betydligt fler årliga sommargäster har mycket att erbjuda sina besökare. Här är några förslag på sevärdheter och aktiviteter i området:

  • Salthallarna: En populär samlingsplats med flera olika butiker där du kan köpa allt från kläder och inredning till lokala delikatesser och hantverk, samt fika eller äta. 
  • Kullabergs naturreservat: En av Sveriges mest spektakulära kustmiljöer, med branta klippor och vackra vandringsleder
  • Arilds vingård: En stor familjevingård som erbjuder vinprovningar, vingårdsvisningar, B&B och glamping mitt i vinodlingen.
  • Krapperups slott: Ett slott som är känt för sin vackra trädgård och sina konstutställningar .
  • Brunnshögs kyrka: En kyrka som ligger i Brunnby och är känd för sin vackra arkitektur och sina målningar .
  • Mölle Fyr: En fyr som ligger längst ute på Kullahalvöns spets, med vacker utsikt över havet och området runt omkring.
  • Farhults Mölla och Bräcke mölla: Två historiska väderkvarnar som är populära utflyktsmål.
  • Nimis: Lars Vilks drivvedsskulptur i hans självutnämnda rike Ladonien.
  • Kustbyarna Mölle, Arild, Skäret och Nyhamnsläge: Pittoreska, äldre villaområden med vackra småbåtshamnar, stränder och naturområden.


Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock