Sandhammaren - Skånes mest kända badstrand!


Precis ute på spetsen av Österlens sydöstra hörn hittar du Skånes kanske mest kända badstrand: Sandhammaren. 

Den kilometerlånga stranden bjuder på härlig, finkornig sand. Sandhammaren har långgrunt vatten, men läget ute på Österlens sydöstra spets gör att strömmarna kan vara starka och farliga. Vågorna blir ofta ganska stora och roliga att leka i, även nära strandkanten. Det vidsträckta området med sanddyner och tallskog är också ett populärt ställe för långa promenader. På Sandhammaren finns toaletter utan vatten, glasskiosk och restaurang. Längs vägen ut till stranden kör du förbi Sandhammarens fyr från 1860-talet. Den hade en viktig uppgift, för tidigare var detta en plats där fartyg ofta gick på grund. Parkering vid Sandhammaren är en utmaning sommartid, men är du på plats tidigt på morgonen eller sen eftermiddag går det ofta att hitta en plats.


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.


Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock