Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg


 Fredriksdals museer och trädgårdar är ett stort friluftsmuseum i Helsingborg. Det är en plats för hela familjen, som berättar om den skånska natur- och kulturhistorien. 

På Fredriksdal kan du strosa runt i flera olika vackra parker och trädgårdar, med blommor, örter och nyttoträdgårdar. Rosariet, med hundratals gamla och moderna rosor i en vacker blandning, är helt underbart tycker vi! Här finns även ett 50-tal historiska byggnader i både stads- och lantmiljö. En del av dem har ett par hundra år på nacken, och ger en spännande inblick i både arkitekturen och hur familjerna här i Skåne bodde förr i tiden. I stadskvarteren kan du även besöka ett museum grafisk produktion, som faktiskt är Nordens största levande tryckerimuseum.



Fredriksdal har flera olika lantdjur, och för de yngsta finns en stor lekpark att trivas i. På Gisela Trapps Krog & Kafé kan du fika eller äta en god måltid, med trivsamma sittplatser både inne och utomhus. Du kan handla på gammalt sätt i Hedströms diversehandel, bland annat karameller i strut finns i sortimentet. Fredriksdal har även en museibutik och en populär trädgårdshandel vid namn Flora Linnea. Sommartid spelas revyer på Fredriksdalsteatern, på samma sätt som det gjorts sedan 1932, och i advent hålls en av Skånes mest populära julmarknader, Jul på Fredriksdal. 



Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock