Boktips: Upptäck Skåne - reseguider 2021!

Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2021! 

Böckerna hittar du där böcker finns. 

Bästa badutflykterna

Finns det något härligare än att åka på badutflykt? I våra sydligaste landsdelar är det dessutom aldrig långt till ett bad. Den här boken samlar mer än 40 av Skånes och Hallands bästa badutflykter, från Varberg till Vitemölla. Här hittar du inte bara tips om de bästa baden, utan också om var du kan äta och dricka gott, var du hittar den bästa glassen, den vackraste naturen och de roligaste sevärdheterna.    

En bra badutflykt är nämligen så mycket mer än själva doppet. Det är också vackra badhotell med svindlande havsutsikt och trerätters, klirrande isbitar i glaset och nattsudd. Eller vandringar i naturreservat, små stugor och mysiga pensionat med grötfrukost och hemgjord marmelad. Det kan också vara vinprovning, gårdsbutiker och läckra räkmackor till lunch.  Bästa badutflykterna i Skåne och Halland kommer att förgylla badsäsongen och visa dig vägen till mängder av nya favoritställen.

ANNA W THORBJÖRNSSON och MARKO T WRAMÉN är resejournalister och författare med 15 böcker utgivna, bland annat Med tåg genom Europa, Historiska Berlin, Tåg och mat i Italien och Magiska Bohuslän.

Vandra i Skåne

Blommande ljunghedar, branta klippor och fågelrika våtmarker. Forsande vattenfall, snårig trollskog och kritvita sandstränder. Skåne är otroligt varierat för att utgöra en så liten geografisk yta har detta landskap ovanligt många skiftande naturtyper. Vandra i Skåne innehåller 32 tips på dagsvandringar utspridda över hela Skåne från kortare sträckor på fem-sex kilometer till längre turer på knappt två mil. Här hittar du lätta familjeturer och utmanande heldagsvandringar. De flesta av dem går att nå med hjälp av Skånetrafiken.

Författarna berättar om både välkända naturområden och mer undanskymda naturskatter. Samtliga vandringar går längs markerade leder, några på delar av Skåneleden men de flesta på lokala leder. Boken innehåller även många rundvandringar med start och stopp på samma ställe.

Bakom boken står frilansjournalist Caroline Alesmark och naturvägledare Kenneth Joelsson. De har tidigare tillsammans gett ut guideböckerna Vandra Skåneleden och Cykla i Skåne.




Upptäck förhistoriska Skåne : 18 spektakulära utflyktstips - från vulkaner till dinosaurier

Visste du att Skåne både har legat djupt under vattenytan i ett tropiskt hav, varit ökenområde och täckt av ett kilometerhögt istäcke? Med den här bokens 18 utflykter kan du åka tillbaka i tiden och känna historiens vingslag. Du kan besöka allt från vulkaner till dinosaurier (eller i alla fall hitta spår av dem) och på köpet få en inblick i geologins spännande värld.

De 18 utflyktsmålen, tillsammans med massor av andra tips på vad man kan upptäcka i närheten, bjuder på en mångfald av upplevelser. Inga förkunskaper är nödvändiga, det enda som behövs är nyfikenhet kring varför planeten vi bor på ser ut som den gör. Följ med till bland annat fossila korallrev, Sveriges enda kolfyndigheter, kontinenter som har kolliderat med varandra och jättelika stenar som inlandsisen har lämnat kvar. Du kommer att kunna vaska guld, leta fossil och se berggrund som har försvunnit från resten av Sverige, och mycket mer!

Olof Peterffy har en masterexamen i berggrundsgeologi. Han arbetar som grundvattengeolog och är verksam som guide för geologiska utflykter. Ingrid Thulin Olander är leg. logoped, arbetar som projektledare inom språk-, läs- och skrivutveckling och ger sig gärna ut på förhistoriska äventyr med familjen på fritiden.




Vandra Skåneleden : 30 vandringar från Båstad till Kullaberg i norr till Falsterbonäset och Österlen i söder

Skåneleden bjuder på en mängd upplevelser i landskapet. Kuststräckorna står för dramatiska möten mellan berg och hav, exotiska sandstränder och tilltalande vyer. Åsarna bjuder på grönskimrande bokskogar, spännande klippformationer och rikt djurliv. Passerar du sjöarna i nordöst får du en känsla av vildmark avskildheten och tystnaden är ett signum.

I den här boken presenteras ett brett urval av Skåneleden i form av 30 ­vand­rings­­turer från lätta halvdagsvandringar till rejäla flerdagarsturer. Tyngdpunkten ligger på sträckor som går att nå med tåg eller buss. Författarna har också lagt mycket tid på att gräva i skånsk kulturhistoria och ta fram berättelser längs med leden.

Författare är frilansjournalisten Caroline Alesmark och naturvägledaren Kenneth Joelsson. Caroline skriver ofta om kombinationen kulturhistoria och natur, har gjort många utflyktsreportage för dagstidningar och maga­sin och skrivit flera populära böcker om Skåne. Kenneth guidar vandrare på såväl skånska åsar som i europeiska bergs­områden. Särskilt brinner han för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet.


Piratenland : en resa genom Fritiof Nilsson Piratens Skåne

Fritiof Nilsson Piraten är inte bara en legendarisk författare, han är en skånsk ikon. Det är inte bara romanfigurer som Bombi Bitt, Eli, bokhandlaren, Texas Ros, Franskan, patron Esping och alla de andra som har gått till historien: Piraten själv lever vidare genom de historier som berättas om hans liv. Att bara en bråkdel av dessa historier är sanna, är helt i mästarens anda!

När vi talar om Piraten och Skåne, så formar sig ett nytt område på kartan, det område vi i boken kallar ”Piratenland”. Piratenland är inte bara ett geografiskt område, utan också ett sinnestillstånd. När du befinner dig i Piratenland befinner du dig i ett landskap där äventyr väntar bakom varje hörn, där barnasinnet och upptäckarglädjen väcks till liv. För alla har vi väl en Bombi Bitt inom oss?

Det är i Piratens – och Bombi Bitts – fotspår vi nu ska följa, på detta äventyr i ett skånskt landskap där mycket är nytt, men där mycket också är sig likt sedan Piratens barndom.

Piratenland utgörs dels av det gamla Färs härad, det vill säga större delen av nuvarande Sjöbo kommun, och södra delarna av Hörby, med Vollsjö, där Piraten växte upp, som självklart centrum. Piratenland utgörs också av det Österlen som Piraten gjorde till sitt och blev en symbol för, när han flyttade till Kivik. Vi gör en avstickare till Ystad, där Piratens rebelliska ådra blommade ut för fullt under tiden på läroverket. Men boken vore inte komplett utan en rundvandring i Lund, staden där Fritiof läste till advokat och träffade många av de original han senare skulle skriva om. Och givetvis Malmö, där han hade en lägenhet mot slutet av sitt liv, Malmö där han satt på Kramer och Savoy, och tog färjan till sitt älskade Köpenhamn.

Författare: Tomas Ekström


Österlen : utflykter, upplevelser och nya upptäckter 

Österlen är ett svåröverträffat utflykts- och semestermål. I ett ofta orört landskap finns upplevelser för alla, från loppisfantaster och vandrare till barnfamiljer och foodies. Österlen har både matkultur och spännande natur, pittoreska fiskelägen och milslånga stränder. Här finns konstgallerier, gårdsbutiker, teatrar, restauranger, kaféer, retrobutiker och yogastudior. Du kan bada, vandra, cykla, ta del av det rika kulturutbudet eller bara njuta av det berömda ljuset. Sommartid bubblar det bokstavligen av aktivitet i varje by, med smygstart vid påsk. Samtidigt existerar Österlen året runt, människor har sin vardag här i alla årstider något som ger ett stort utbud även vår och höst. 

I den här guideboken beskrivs det mesta och det bästa av vad Österlen har att erbjuda. Du får tips om både välkända klassiker och helt nya upplevelser, by för by eller utifrån dessa sex teman: Cykeltur med picknick, Bad- och glasstur, En regnig dag, Konstrunda på Österlen, Österlen för foodies och Vandra på Österlen.  

Bakom boken står frilansjournalisten Caroline Alesmark och fotografen Peter Carlsson, båda uppvuxna på Österlen och med djupt rotad kunskap om detta mytomspunna hörn av Skåne. Caroline har tidigare skrivit bl.a. Vandringar på Skåneleden och Gåtfulla Skåne. Peter har arbetat med olika magasin och bokprojekt i snart 25 år.  



Rundvandringar norra Skåne - E-bok

Guideboken bjuder på 30 rundvandringar i norra Skåne, totalt 343 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Av turförslagen är tre helt nya; övriga är ett hop-plock från tidigare titlar, varav tio är från ”rofyllda platser”, sex från ”Skåneleden”, fem från ”Söderåsen”, tre från ”tågburna” och tre från ”evighetsträd”. Samtliga rundor är omarbetade, uppdaterade och förbättrade. Det speciella konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Författaren har inte markerat de beskrivna rundvandringarna i terrängen. Läs därför vägbeskrivningarna noga och använd gärna bifogad GPS-fil (medföljer som bilaga i pdf-boken).

Detta är är den tredje och sista boken i Karin Hoffmans trilogi "rundvandringar i Skåne" Till fots upptäcker man den skånska naturen som bäst.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock