Vacker vandringstur mellan Kåseberga och Hammars backar


En julihelg när temperaturen plötsligt sjönk till 17 grader och vindarna fläktade skönt, bestämde vi oss för att ta oss an en del av Skåneledens SL4 Österlen, etapp 2 . Om du går hela sträckan, tar du dig ända från Nybrostrand till Löderups strandbad. Vi bestämde oss istället för att göra en kortare rundtur i det vackra backlandskapet mellan Kåseberga och Hammar. Vi parkerade på Kåsebergas stora besöksparkering och gick upp till fornlämningen Ale stenar. Härifrån är det bara att fortsätta längs stigen in i nästa hage västerut. 



Leden går högt uppe på den branta klintkusten längs Kåsebergaåsen, som sakta byggdes upp av kalkrik sand och grus, när inlandsisen smälte för ungefär 15000 år sedan. På flera ställen ser man hur delar av sandbranterna rasat, så det gäller att inte gå allt för nära kanterna. Marken används för betesdjur, och längs leden klättrar du in och ut ur de olika hagarna med hjälp av små stegar. Stigen är på sina ställen väldigt smal och går precis vid kanten till brant lutande grässlänter. Det var en utmaning för mig som lätt får lite svindel på höja höjder, men de sagolika vyerna både ner mot slätten och ut över kusten gjorde det helt klart mödan värt! När vi nått toppen av Hammars backar, med en höjd på ca 30 meter över havet, hittade vi en stig ner till kullerstensstranden och följde den tillbaka mot Kåseberga. Rökt makrill från Kåseberga Fisk blev den perfekta avslutningen på en ovanligt vacker vandringstur.



Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock