Sofiero slott i Helsingborg


Ett av Skånes mest kända och välbesökta slott är Sofiero, som ligger vid Öresundskusten fem kilometer norr om centrala Helsingborg. 

Sofiero är ett tidigare kungligt sommarresidens med stor slottsträdgård. Här hittar du natursköna stigar, konstverk och vackra planteringar att njuta av. 

Sofiero slott

Sommaren 1864 tillbringade prins Oscar II, prinsessan Sofia och barnen på Kulla Gunnarstorps slott, några kilometer norr om Sofiero. Prinsparet blev förtjusta i platsen där slottet nu ligger, med sin sagolika utsikt mot Danmark och den vackra ravinen ner mot Öresund. Fastigheten, som då var en prästgård, köptes av kungafamiljen och 1866 stod deras sommarvilla klar. Den fick namnet Sofiero, och byggdes under åren ut och blev allt större, tills den fick sin nuvarande, slottsliknande utformning. Sofiero slott gästades under 1800- och 1900-talet ofta av både svenska adelsmän och utländska kungligheter. På Sofiero kan du besöka slottets historiska rum och se permanenta utställningar om dess tid som kunglig sommarbostad. 



Sofiero slottspark

På båda sidorna om slottet finns stora raviner med rhododendronplanteringar. Här nere i det fuktiga och skyddande djupet är klimatet nämligen idealiskt för de vackra plantorna. Den första rhododendronplantan skaffade kronprinsparet Gustaf VI Adolf och Margareta år 1907, efter att de fått slottet i bröllopsgåva av prinsens föräldrar. De planterade den vid Teplatsen där de båda ravinerna möts, och ännu idag står den kvar på sin plats. Kronprinsparet fortsatte bygga upp samlingen under 1930-talet, och idag består den av ca 10.000 plantor med 450 olika arter. Rhododendronblomningen på Sofiero, som oftast är som mest intensiv i början av juni, är en av de största sevärdheterna här i Skåne. Slottsparken ändrar skepnad allt eftersom säsongen framskrider. Nu under högsommaren är rabatterna som frodigast, men även hösten på Sofiero är spektakulär, då vildvinet på fasaden färgar hela slottet lysande rött, och dahliakvarteren står i blom. 




I sitt testamente skänkte Gustaf VI Adolf egendomen Sofiero till Helsingborgs stad, på villkor att staden åtog sig att underhålla både slottet och parken, samt att hålla Sofiero tillgängligt för allmänheten. Idag är det ett givet besöksmål och en storfavorit för oss, hit åker vi gärna flera gånger per sommar. På Sofiero finns en fin restaurang, café med uteservering på slottsterassen, en trevlig slottsbutik och en mysig liten trädgårdshandel. På den stora gräsplanen framför slottet hålls varje år flera olika konserter och evenemang, däribland trädgårdsdagar och den kända bilutställningen Sofiero Classic. På slottet anordnas även trevliga temautställningar. Vi har bland annat sett utställningar om Gert Wingårdh och Joseph Frank på Sofiero. 

Gillar du historia, vackra vyer och trädgårdar? Då är Sofiero är ett härligt utflyktsmål, som håller öppet dagligen från april till december.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock