Friluftsmuseet Kulturen i Lund



Vid Tegnérplatsen i Lund ligger Kulturen,  ett friluftsmuseum som drivs av Kulturhistoriska föreningen i Södra Sverige. Näst efter Skansen i Stockholm är det Sveriges äldsta friluftsmuseum! Kulturen består av drygt trettio historiska byggnader, där både permanenta och tillfälliga utställningar om hantverk, konst och design visas. Här kan du uppleva kulturhistoria från olika tidsperioder och samhällsskikt, samtidigt som du strosar runt och njuter av vackra miljöer. Passa även på att ta en fika i det mysiga caféet och handla orginella presenter eller lokala godsaker i entrébutiken. 

Några spännande byggnader på Kulturen i Lund:

  • Berlingska huset är Lunds äldsta bevarade korsvirkeshus.
  • Dekanresidenset är ett pampigt medeltida tegelhus.
  • Allmogehallen är ett stall som gjorts om för utställningar om jordbrukshistoria.
  • Locus Peccatorum eller "Syndernas hus" är en studiebostad där en student hade ihjäl en annan och sedan blev dömd till halshuggning.


Kulturens grundidé är att bevara kunskaper och föremål från det idylliska gamla bondesamhället. I slutet av 1800-talet var nationalromantiken stor, och det fanns en oro för att gamla traditioner, levnadssätt och hantverk skulle försvinna när allt fler människor flyttade in till städerna. Därför började föreningen, under ledning av Georg Karlin och hans studiekompisar, samla in föremål och gjorde anteckningar om folklivet, för att bevara allt för framtiden. Mycket av detta kan du nu se på museets olika utställningar.  

Kulturen har även verksamhet på andra platser runtom i Skåne, däribland Lundabaserade Tegnérmuseet, Hökeriet och Livets museum, Medicinhistoriska museet i Helsingborg, Bosjöklosters mölla och Kulturens Östarp i Sjöbo, som är en vacker lantbruksmiljö från 1800-talets mitt. Framför huvudbyggnaden finns också ett antal runstenar, däribland den kända Skårbystenen.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock