Boktips: Upptäck Skåne – reseguider 2022!


Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2022! 

Böckerna hittar du där böcker finns. 



Borgar i Skåne - Guide till historiska platser.

Skåne är en av Skandinaviens borgtätaste provinser med mer än 150 borgar och borglämningar från medeltid och renässans. Många av dem har varit små träborgar där den materiella stand¬arden var låg och hårt arbete präglade vardagen. De spår som finns kvar är i många fall blygsamma och det är inte alltid uppenbart vad det är vi har framför oss. Med lite kunskap kan ett besök föra oss mycket nära historien. 

Arkeologen Anders Ödman berättar här om ett fyrtiotal borgar och deras historia. Han ger vägbeskrivningar till lämningarna och tips inför utflykterna.



100 balla ställen i Skåne – jubileumsutgåva 2021-2022.

Välkommen till nya 100 balla ställen i Skåne, den kompletta guiden till alla märkvärdiga ställen i det södraste av våra landskap. Allt är precis som vanligt, men ändå inte. Självklart bjuds det på 10 nya ställen, men inte bara det. Eftersom 100 balla ställen i Skåne fyller 10 år firar vi genom att som en bonus återuppliva 10 gamla favoriter. Som till exempel en enslig gammal kyrkogård på slätten och en hemmagjord staty av en fotbollsspelare. 

Ett helt nytt ställe är den första nya spårvagnslinjen i Sverige på 111 år. Eller varför inte ta en tur till Hemmestorps observatorium och kika upp på evigheten ovanför oss, eller söka spåren efter ett kraschat bombplan från 2:a världskriget. Inte? Då finns det massor av andra balla ställen i Skåne som du garanterat kommer att finna märkliga, vackra, coola, historiska eller kuriotiska. Eller allt på en och samma gång. Skåne har något för alla!   

Valle Westesson är komiker, författare, kulturproducent och regissör. Men helst av allt är han på jakt efter fler balla ställen. 


Skåne – nya perspektiv på gamla landskap

Följ med på en annorlunda fotografisk resa genom en av Sveriges mest natursköna regioner. Låt dig överraskas av hur fågelperspektivet förvandlar välkända landskap till abstrakta mönster där detaljerna ersatts av bärande linjer och där människans påverkan plötsligt kan kännas marginell. Skåne - nya perspektiv på gamla landskap är en bok fylld av storslagna vyer sedda från vinklar och positioner som det tidigare inte varit möjligt att fotografera från. 

Bilderna ackompanjeras av texter där en stor mängd historiska resenärer och betraktare ger sin bild av landskapet och dess natur. Det handlar om välkända turistmagneter som Kullaberg, Österlen och Falsterbo likaväl som mindre kända guldkorn och ganska vardagliga landskap där fågelperspektivet tillför nya dimensioner.

Boken är generöst formgiven i extra stort format och trivs bäst framlagd och uppslagen där bilderna kan förändras i takt med att olika ögon ser och tolkar dem. Skåne - nya perspektiv på gamla landskap väcker både förundran och nyfikenhet på det landskap som Carl von Linné redan på 1700-talet förstod var något speciellt: Situationen av Skåne land är åtskillig.

Ola Karlsson och Martin Borg har tidigare gett ut flera fotografiska böcker både tillsammans och var för sig. De senaste är Sydsvenska nationalparker (2019), Österlen (2019) och Blå Jungfrun (2016).




Best of Skåne – över 300 guldkorn

Få landskap har en så stor variation av natur, kultur och upplevelser på en så liten yta som Skåne. Det är lätt att dra på ryggsäcken och ta med barnen på en lagom utmanande vandring på Skåneleden, den konst- och antikvitetsintresserade får sitt lystmäte tillfredsställt på Österlen, den äventyrlige kan klättra bland klippor på Kullaberg och den badsugne har tre kuster och otaliga insjöar att välja mellan för sina dopp. Och naturligtvis finns det gott om shopping och matupplevelser att välja och vraka bland i de skånska städerna Malmö, Lund och Helsingborg.

Kort sagt, det största problemet för den som förlägger sin semester i Skåne kommer att vara att välja utflyktsmål. Därför har vi samlat ihop de bästa tipsen från våra kunniga skånska författare i en vacker och överskådlig guidebok. Från söder till norr och öst till väst här presenteras ett skånskt smörgåsbord som du kan återvända till år efter år och prova nya smaker ur. Med över 300 samlade sevärdheter, upplevelser, kartor och personliga rekommendationer blir det omöjligt att missa det bästa av Skåne.

Bakom bokens texter och bilder står: Caroline Alesmark, Peter Carlsson, Liselotte Fritz, Ina Hildeman, Kenneth Joelsson, Olof Peterffy, Åsa Siller, Anna W Thorbjörnsson, Ingrid Thulin Olander och Marko T Wramén.



Skånes kust - platserna, sevärdheterna och naturupplevelserna.

De skånska kuststräckorna är skiftande till sin karaktär och ofta bedövande vackra. Pittoreska byar varvas med storslagna naturupplevelser och historiska sevärdheter. I den här guideboken får du tips om massor av spännande utflyktsmål med havet som kuliss. Bli inspirerad av fantastiska foton, lär dig mer om platsernas historia och gör dig beredd på att upptäcka nya favoriter längs Skånes kust.

Det blir en färd från Skånes doldis till skärgård vid Tosteberga i nordost, ner längs Ålakusten med dess rika historia och vidare till Österlen med nationalparken Stenshuvud och Sandhammarens stränder. Sedan följer Sydkusten med strandängar och berömda fågelstationer, som övergår i Öresund med dess större städer och utblicken mot Danmark. Turen runt Skåne avslutas med dramatiska klippor på Kullabergshalvön och det kuperade Bjäre i nordväst.

Att röra sig utmed Skånes kust är enkelt: vandrings- och cykelleder går längs kusterna, det finns en väl utbyggd kollektivtrafik och gott om möjligheter att komma landskapet inpå livet. Ta med dig boken och ge dig ut på upptäcktsfärd längs vattnet!

Caroline Alesmark är frilansjournalist och Peter Carlsson är frilansfotograf. Tillsammans har de tidigare gett ut Österlen: utflykter, upplevelser och nya upptäckter. Caroline har även skrivit böckerna Vandringar på Skåneleden, Gåtfulla Skåne, Cykla i Skåne och Simrishamn 900 år. Peter har arbetat med olika magasin och bokprojekt i 25 år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock