Remoair: Doftföretaget med hjärta och miljötänk


Hitta hit: Kungsgårdsvägen 8C, Alnarp

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

I Alnarp utanför Lomma finns Remoair, doftföretaget som vill hjälpa dig skapa ett stämningsfullt och rofyllt hem, utan att påverka miljön eller din egen hälsa negativt. Här skapar Martin underbara doftljus, rumssprayer och doftpinnar småskaligt, i sin lilla studio på 50 kvm. Allt smälts, blandas i mindre kärl och hälls upp i glas och flaskor för hand. Att skapa dofterna är ett riktigt hantverk, du ska nämligen hitta precis rätt balans i blandningen och rätt koncentration på oljorna, för att få till de där perfekta, behagliga dofterna. Det finaste av allt är varje doft har en alldeles egen liten anekdot som kopplar dem till Martin själv, genom allt från exotiska reseminnen till sommar här i Skåne, och farmor Astrids iskalla rosa rabarbersaft på verandan hemma i Fjelie.


Vad innebär egentligen miljövänliga doftprodukter, som också är bra för hälsan? Här kommer Martins 4 viktiga punkter:

  • Jag har valt ett av de mest miljövänliga vax som finns, nämligen rapsvax. Det kommer från Europa och är en icke-GMO gröda. Jag vill inte att de råvaror jag arbetar med ska vara förknippade med skövling av skog, hög vattenförbrukning eller dåliga arbetsförhållanden. Så det är många faktorer att ta i beaktande! Därför väljer jag bort allt som har med palmolja och soja att göra, och även paraffin som innehåller cancerframkallande ämnen. När det gäller veken ska man också se till att den är blyfri. 
  • De eteriska oljor och doftoljor jag letat upp, främst i Frankrikes parfymdistrikt, är alla veganvänliga och fria från djurförsök. Ftalater och andra dumheter som inte är bra för hälsan hoppar vi över!
  • Jag gör också produkterna 100% alkoholfria, för alkohol får bara vätskan att avdunsta snabbare. En produkt som räcker längre är också en mera hållbar produkt! 
  • Både doftpinnarna och ljusen finns även som refill! Då sparar vi på resurserna genom att återanvända glasen. 


Hur kom du på idén att börja med företaget?

Det var flera tankar och händelser som flätades ihop. Dels utmattning på jobb, som ledde till dagar av återhämtning med mycket doftljus. Då uppmärksammade jag både den positiva effekten det hade på mig men också hur dåliga ljusen var rent allmänt. Fanns det snygga, miljövänliga, veganska ljus med behaglig doft? Nej. Jag började göra doftljus som en hobby och när pandemin kom sa jag upp mig efter att ha blivit permitterad. Det blev startskottet till att stå på egna ben!

Hur ser en extra rolig dag ut på jobbet?

De bästa dagarna börjar med fint väder, en kopp kaffe i handen och att spela in dagens eller veckans reel till Instagram. Sen är det dags att packa beställningarna och har man riktig tur så är det produktion resten av dagen. Jag har haft förmånen att ha samarbete med en hel del praktikanter det senaste året också och det förgyller ju dagarna lite till. Sällskap är inget man är bortskämd med direkt!

Berätta något kul som hänt eller något du lärt dig under tiden du byggt upp företaget!

Det första som slår mig är väl att man kan så mycket mer än man tror! Tidigare i mitt arbetsliv har jag inte fått möjlighet att utvecklas i den mån jag hade önskat. Jag har arbetat hårt och byggt upp Remoair under några år, och 2023 tog jag hem vinsten som årets mest hållbara produkt under Formex Sustainability Awards! Det kändes verkligen som ett fint bevis på att jag kommit någonstans, både med mitt företag och allt det jag själv står för och tror på. Allt startar med att våga chansa. Man kommer inte ångra sig att man testade något, men man kommer ånga sig att man INTE testade!

Sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe här i Skåne?

Det finns många fina ställen, men ett som ligger alldeles i närheten är Magnoliaskogen här i Alnarp!


Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Uppleva natursköna Höje å på en flotte. 
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock