Gå på badhyttssafari på Näset


I sanddynerna längs Vellinge kommuns stränder finns det över tusen badhytter! De mysiga små träskjulen på ca 2x2 meter fungerar som förvaringsbodar för solstolar, badleksaker, handdukar, SUP-brädor och allt annat du kan tänkas behöva för en heldag på stranden, och kan endast köpas av kommunens bofasta invånare eller fastighetsägare. Längs de flesta av stränderna får badhytterna målas i valfria färger, och en promenad längs sanddynerna är verkligen en fröjd för ögat! Undantaget är Ljungskogens Strandbad, där fler restriktioner råder, och du istället kan beundra långa rader av vackert vita badhytter med välvt tak.  

Här kan du se badhytter i Skanör, Falsterbo och Höllviken: 

  • Från Skanörs sjömärke till Flommens golfklubb
  • Mellan Kolabacken och Falsterbo brygga
  • Längs Ljungskogens och Ljunghusens havsbad
  • Längs hela Kämpingebukten

Badlivet längs de vidsträckta, vita sandstränderna i Skanör, Falsterbo, Ljunghusen och Höllviken började ta form redan under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, då Strandhotellet och Falsterbohus badhotell byggdes. Ungefär samtidigt anlades en järnväg mellan Vellinge centrum och Falsterbo, som transporterade glada badgäster till stränderna. Falsterbo och Skanör utvecklades snabbt från små fiskelägen till livliga badorter med både restauranger och massor av shoppingmöjligheter, precis som idag. Lyckligtvis finns mycket av den ursprungliga bebyggelsen kvar, och både charmiga gathus och stora, vackra trävillor är väl bevarade. Det var också under förra seklets början som badhytterna i sanddynerna längs stränderna började dyka upp, först och främst för att man behövde kunna byta om till badkläder på ett anständigt sätt, innan man tog sig ett härligt dopp i det blå. 

Några fakta om Falsterbonäset:

Falsterbonäset är en halvö i sydvästligaste Skåne, belägen i Vellinge kommun. Här är några fakta om näset:

  • Falsterbonäset har flera tätorter: Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falserbo. Totalt bor det över 19.000 personer på näset och sommartid nästan fördubblas antalet som vistas på halvön, då både sommargäster och badgäster från Malmö, Trelleborg och andra närliggande områden anländer.
  • Näset är känt för sina fina stränder, som sträcker sig längs stora delar av halvöns södra och västra delar. På flera ställen hittar man långa rader av de välkända badhytterna, som finns i många olika utföranden.
  • Falsterbo har en rik historia, med fornlämningar som ruinerna av Falsterbohus och Skanörs borg.En av de mest populära sevärdheterna är vikingamuseet Foteviken.
  • Falsterbonäset är också känt för sin vackra natur och är en populär plats för fågelskådning och sälsafari.
  • Falsterbonäset är omåttligt populärt och har bland Skånes dyraste fastigheter.

Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock