Forsakar - ett sägenomspunnet vattenfall i Degeberga



Forsakar utanför Degeberga är ett av Skånes största vattenfall. Här rinner Forsakarsbäcken ner i en djup ravin, som skapades av stora vattenmassor när inlandsisen smälte för cirka 15000 år sedan. 

Enligt den gamla folkton i bygden kring Degeberga skapades vattenfallet av skogens jättar. Det var nämligen så att en ung jättinna förälskade sig i en vanlig bondpojke från byn, och i en grotta på avsatsen mitt i nedre fallet byggde hon sig ett hem, tillsammans med honom. Hon hade dock redan en beundrare bland jättarna, och när han hörde talas om hennes nya kärlek blev han så svartsjuk att han ledde bäcken rätt ner i deras hem, för att dränka pojken. Det finns även andra sägner kring den här sagolika ravinen, bland annat pratas det om troll och pysslingar som setts vid de höga klippväggarna. Visst är det spännande med sägenomspunna platser? 


I ravinen får naturen mestadels stå orörd, och den har blivit hem för många olika typer av fåglar och insekter. Här har man bland annat hittat den ovanliga strömstaren, och en stor skalbagge som kallas bokskogslöpare. Längs bäcken kan du följa en stig ända fram till nedre fallet, som är ravinens största med en total höjd på 10,6 meter. Det råder konstant rasrisk i ravinen, så var uppmärksam på fallande grenar eller i värsta fall hela träd. En säkrare promenad med lika vacker utsikt är stigen längs ravinkanten, som markerats med rött och vitt. Härifrån ser du nedre fallet från en utsiktsplattform och övre fallet, med en höjd på 7,4 meter, kan du beundra från en bro som korsar bäcken. Hisnande vyer!  

Precis intill naturreservatets parkering i Degeberga hittar du även friluftsbadet Forsakarsbadet, med uppvärmd pool, barnpool, toaletter och kiosk, samt fina gräsmattor för solbad och picknick. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock