Malmö Chokladfabriks nya butik i centrala Malmö


Hitta hit: Hamngatan 2, Malmö 

Följ på Instagram: 

Malmö Chokladfabriks butik

Malmö Chokladfabrik

Artikeln är ett sponsrat samarbete. 

Malmö Chokladfabrik är tillbaka i Malmö centrum, med en helt ny butik! Företaget har tillverkat sina numera välkända randiga chokladkakor och strutar sedan 2004. Verksamheten startades upp i den gamla Mazetti-fabriken på Möllevångsgatan, där chokladdoften satt i väggarna efter över 100 år med tillverkning av bland annat Ögonkakao och Dumle. Arton år senare var det dags att vidareutveckla produktionen och flyttlasset drog till moderna lokaler i stadsdelen Oxie. Men sedan sommaren 2023 har Malmö Chokladfabrik en fot tillbaka i city igen, med en härlig fullsortimentsbutik på Hamngatan 2 intill Stortorget!



Chokladkakorna finns från 180 gram, som gjuts i formar med snyggt mönster från Mazetti-husets tegelfasad, till små Malmö-bars på 25 gram, som är lagom för två munsbitar. Chokladen är mörk, mjölkchoklad och vit choklad, men även vegansk mylkchoklad, där kakaon blandas med kokosmjöl istället för mjölk. Hela sortimentet är fritt från gluten, soja och nötter, vilket Malmö Chokladfabrik är ganska ensamma om i branschen. Bland smakerna hittar du allt från karamell och lakrits till frukt, bär och kryddor, men minst lika spännande är faktiskt de mörka kakorna, där det är omsorgsfullt utvalda ekologiska kvalitetsbönor från världens bästa kakaoplantage som står för smakupplevelserna.  De färgglada strutarna med små runda chokladbitar är populära presenter, och finns i flera olika varianter. Vad sägs om apelsin & ingefära, citron & lakrits, kaffe & kokos, salt karamell & kardemumma eller hallon & lakrits? Sverigestruten kombinerar mörk mjölkchoklad med hallon och blåbär, och Kärleksstruten innehåller klassikern mörk choklad och hallon. Dessutom finns speciella varianter till både jul och påsk.


Vi fick en pratstund med butikschef Vija Priedite Kvie, som är ny hos Malmö Chokladfabrik, men har en gedigen chokladkunskap efter många år hos Österlenchoklad i Skåne Tranås. 

Vad är det roligaste med att driva chokladbutik? 

De bästa dagarna är alltid när det är fullt med glada och nyfikna människor i butiken! Väldigt många chokladälskare här i staden är glada över att se Malmö Chokladfabrik tillbaka igen, efter några år utan egen butik. Men vi har även massor av turister - svenska som utländska - som kommer in och vill veta mera om företaget. Vi som arbetar här har nog aldrig pratat så mycket engelska som vi gör nu! Det jag älskar med Malmö Chokladfabrik är att våra produkter görs från grunden och hantverksmässigt, av ett gäng riktiga chokladentusiaster - det är nog därför smakerna blir så bra. Företaget har inte bara som mål att göra världens bästa choklad på ekologiska råvaror av hög kvalitet, utan försöker också alltid vara öppna för nya influenser. Ett bra exempel på det är vår helt nya glass i fem olika smaker, som är framtagna exklusivt för oss av glassproffsen hos Bar Italia i Västra Hamnen. 

Hur ser de typiska kunderna ut? 

Det är två typer av kunder, dels de som är på jakt efter en trevlig present, dels de som vill sätta guldkant på vardagen. Presentköparna har ofta tänkt sig en strut eller två, men blir positivt överraskade när de ser att vi har fler roliga alternativ, i form av askar och boxar. De som kommer in för att unna sig något gott blir extra glada när de upptäcker glassen, vi har fått så himla mycket positiv feedback på den! Det har hänt flera gånger att glassköpare sticker in huvudet igen när de ätit upp, bara för att säga hur god de tyckte den var. Då blir vi extra glada och stolta! 

Vilka är dina egna favoritsmaker? 

Saltstänk - vår chokladkaka med krämig mjölkchoklad med krispigt havssalt - är en klassiker och storfavorit även för mig. Den funkar i alla lägen! Jag älskar också allt med lakrits, men en lite mera ovanlig favorit jag har just nu är vår veganska bar med polkagris och mint. 

Sist men inte minst, vilka är dina smultronställen i Skåne? 

Hela teamet som arbetar här i butiken har valt varsin favorit! De är glassbaren Olaols Gelato i Gladsax utanför Simrishamn, Minas Chokladstudio utanför Fjälkinge nära Kristianstad, Bageri Leve på Östra Rönneholmsvägen här i Malmö och så självklart vår samarbetspartner glassbaren Bar Italia i Västra Hamnen i Malmö. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock