Slottsruinen Månstorps gavlar



Skåne har som bekant många slott. En del av dem är välbevarade och i användning, medan andra endast finns kvar som ruiner i landskapen. En ruin som låter oss se ganska mycket av den tidigare byggnaden är Månstorps gavlar i Vellinge. 

Mellan Västra Ingelstad och Östra Grevie på Söderslätt hittar du Månstorps gavlar. Följ väg 101 och sväng av längst Månstorpsvägen, för att sedan fortsätta längs Annelundsvägen. Den sista biten ser ut som en liten gårdsväg, vilket också är sant, för precis intill ruinn ligger en gård med bostadshus. Intill den ena ladan hittar du en besöksparkering och en liten stig som leder bort till ruinen, som ligger naturskönt intill öppna fält och hästhagar.  Månstorp var en medeltida ringborg med vallgrav, som utvecklats från en gammal sätesgård vid namn Mogenstrup. Den ägdes först av en släkt som hette Hack, och övergick senare till släkten Bille. Det var rikshovmästaren Eske Bille som under perioden 1540–1547 byggde upp Månstorp till ett av sin tids lyxigaste slott. Efter slaget vid Lund under det skånska kriget intogs slotte av svenska trupper, men förstördes sedan av danskarna år 1678. Tyvärr återuppbyggdes det aldrig, och nu återstår endast den ruin vi ser idag, som restaurerades under 1900-talets första hälft. 

Gillar du vacker natur och historiens vingslag är Månstorps gavlar en trevlig plats för ett kort stopp, när du är på utflykt på vackra Söderslätt! 

Vi upptäckte slottsruinen tack vare boken "Slott och borgar i Skåne" av Anders Ödman. Nu i september 2023 lottar vi också ut ett exemplar via vårt Instagram-konto, i samarbete med förlaget bakom boken.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock