Artibus - en unik keramikverkstad med butik i Malmö



Hitta hit: Södra Förstadsgatan 70, Malmö 

Hemsida

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete


Artibus i Malmö är en verkstad där över 30 keramiker arbetar tillsammans. Allt från koppar och muggar till vaser, skålar och prydnadsföremål skapas här. Den första helgen varje månad förvandlar de dessutom keramikverkstaden till en mysig butik, som håller öppet lördag och söndag kl 11-16. Perfekt för dig som letar efter en unik present, eller kanske helt enkelt vill unna dig själv något fint! 

- Vi som hyr in oss här kommer alla från olika bakgrunder, vissa är etablerade keramiker sedan länge och andra är nya, kanske vill man byta bana och prova på ett liv med hantverk och skapande istället för sitt vanliga yrke. Det är en härligt kreativ miljö, berättar Cecilia Baylav, som står i butiken vid mitt besök. - Vi delar verktyg, drejskivor och ugnar, men det är också en underbar gemenskap, med både praktisk hjälp, inspiration och trevligt umgänge. Förutom de som hyr in sig här träffar vi också massor av människor som är nyfikna på keramik genom våra kurser och workshops.




Vi ställde några frågor till Johanna Hedlund, som grundade Artibus 2017 och hade en vision om att göra det enklare för keramiker i Malmö att leva på sin verksamhet:



Hur kom du på idén att börja med ditt företag? 

Det har egentligen varit en ganska så organisk process. Jag startade en egen keramikverkstad 2015, men kände att jag inte utvecklades. Då frågade jag en kurskamrat om hon ville dela med mig. Sen spreds liksom ordet och ett tu tre var vi 8 personer. Samtidigt som detta hände hade jag precis sagt upp mig och ville skola om mig. När jag förstod att efterfrågan var så stor så tänkte jag att detta kanske kunde bli ett sätt för mig att finansiera mina studier. Efter ett par år så var det istället studierna som finansierade mitt företag och jag förstod att min passion låg i Artibus och inte i skolan. Så då bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på detta och idag försörjer jag mig helt på min verksamhet. 


Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut? 

Mina arbetsdagar ser egentligen väldigt olika ut. Men på en extra rolig arbetsdag så är det någonting som ska fixas, byggas eller monteras. En ny lösning som kommer att göra något bättre. Men alla verktstadsrelaterade uppgifter tycker jag egentligen är givande, eftersom det mesta med lera och keramik får mig att må bra. Det kan vara att berarbeta lera, blanda glasyrer, sätta ugnar eller glasera keramik. Men det bästa med mitt jobb är den sociala aspekten, att få omge mig med en massa kreativa personer som utforskar och upptäcker lera.


Berätta något kul som hänt eller något du lärt dig under tiden du drivit företaget. 

Oj. Svårt, för det är så mycket! Jag var egentligen ganska grön på keramik när jag startade, jag hade aldrig lärt mig så här mycket så här fort om jag inte hade varit tvunget till det. Att omge sig med personer som kan mer eller kan andra saker än jag, har varit helt grundläggande för min utveckling. Och det roligaste var väl egentligen att upptäcka att intresset för hantverket var så stort i Malmö. 


Och sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe i Skåne?  

Jag tycker mycket om stranden i Klagshamn och promenadstråken där omkring. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock