Kortelshuvud, näst högsta toppen i Stenshuvuds nationalpark



Kortelshuvud är en av de högsta topparna i Stenshuvuds nationalpark, och bjuder på fantastiska vyer över bergen och havet. Från besökscentret Naturum Stenshuvud är det bara en knapp kilometer till Kortelshuvuds topp, som ligger på den lila rundslingan. När du njutit klart av utsikten kan du fortsätta längs leden genom en blandning av lummig skog och beteshagar. Du kommer till den vackra dalgången längs Rörums norra å, och här kan du välja att antingen följa rundslingan tillbaka genom skogen, eller gå den sista biten längs stranden. Vi följde ån ända ut till dess mynning och promenerade sedan tillbaka tillbaka mot nationalparkens entré längs strandkanten. 

Kortelslingan är en mycket vacker led, som tar dig genom några av de mest natursköna delarna av Stenshuvuds nationalpark. Under hösten kan vädret vara ostadigt, så det är alltid bra att vara förberedd på regn. När vi började vår vandringstur var det fullt solsken, men på vägen tillbaka fick vi ta skydd mot några riktiga störtskurar, under ett av de lummiga träd som pryder strandkanten hela vägen mellan Rörum och Stenshuvud. Stenshuvuds nationalpark är en av Skånes tre nationalparker och även ett av Österlens mest kända besöksmål. Hit kommer såväl vandrare och naturälskare som glada badgäster! Stenshuvuds imponerande bergstoppar är avslutningen på den nästan 60 km långa Linderödsåsen, som börjar i Hörby och sträcker sig ända hit ut till Österlens kust.

Här är några intressanta fakta om Stenshuvuds nationalpark:

  • Stenshuvuds nationalpark ligger strax utanför Kivik i sydöstra Skåne och bildades 1986. 
  • I besökscentret Naturum Stenshuvud finns en utställning om parkens växter, djur och geologi, samt guider som kan svara på alla dina frågor.
  • Nationalparken är 400 hektar stor, varav cirka 80 hektar är hav.
  • Stenshuvud består av tre toppar, varav den norra toppen är den högsta med sina 97 meter över havet.
  • Området har länge använts för bete och jordbruk. På flera ställen finns gamla odlingsrösen stengärdsgårdar kvar.
  • Fornlämningar i området vittnar om människans närvaro under tusentals år. Man har bland annat hittat en hällkista som är 4000 år gammal och resterna av en fornborgsmur från ca 500 e.Kr.
  • Nationalparken har flera olika vandringsleder, från 1,1 till 4,2 km långa, som bjuder på en varierad natur. Här finns berg, ängar, stenmarker, lövskog, sankmarker, sandstrand och klippstrand.

Vandring i Skåne

Gillar du att vandra och vistas i naturen? Då är Skåne helt rätt plats, med 140 mil av Skåneleden, 3 nationalparker och mer än 350 olika naturreservat!  Här kan du läsa mera om att vandra i Skåne!

Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock