Julmarknad på Lönhults Gård - ny jultradition på anrik gård


Strax utanför Höganäs i Kullabygden ligger Lönhults Gård. Till vardags är den ett modernt jordbruk, men en helg i november varje år förvandlas hela gården till en magisk julvärld, då Lönhults traditionella julmarknad går av stapeln! Till tonerna av julmusik och doften av brända mandlar kan du strosa runt och beundra kransar, halmslöjd, ljus, konst och massor av annat vackert hantverk, samt smaka på delikatesser från lokala producenter. Här hittar du allt från unika julklappar och vackert pynt till nya och spännande godsaker till julbordet. Något vi tycker är extra roligt är att flera UF-företag från gymnasierna finns bland utställarna - heja er, alla trevliga och driftiga ungdomar! Både några fina påsar kakmix och återbrukade doftljus fick följa med oss hem! Blir du hungrig eller fikasugen finns allt från kaffe och glögg till hamburgare och gårdens egna korv. 



På Lönhult stortrivs även barnen, för gårdens ridhage görs om till en stor jullekpark med bland annat världens gulligaste pepparkakslekstuga! Man kan åka traktorsläp, samt rida eller åka häst och vagn med hästar i fin julklädsel. Marknadens dockteater bjuder på underhållning, och sagoberättaren sprider julstämning med mysiga historier. Självklart finns det även möjlighet att träffa självaste tomten! Julmarknadens höjdpunkt är den fina paraden, då lucia och en lång rad med både små och stora tomtar till häst rundar gården, tillsammans med musiker. En mysig ny jultradition, som vi ser fram emot att besöka flera år framöver!



Vi ställde några frågor till Charlotte Lewenhaupt, som startade upp Lönhults julmarknad 2021: 

Vad är Lönhults gård? 

Lönhult är ett familjejordbruk som har funnits i släkten sedan 1917, då min farmors far William Weibull köpte gården. Idag är det jag och min man Gustaf Lewenhaupt som bor här med våra fyra barn och driver gården. Vi har växtodling med fokus på vete, korn, raps och sockerbetor, och även hästar och några hus som vi hyr ut. 

Hur kom du på att börja med julmarknad på Lönhult? 

Jag har alltid älskat att själv gå på julmarknader. Ända sedan liten. Spelar ingen roll om de är stora eller små julmarknader, det är själva stämningen som är så förväntansfullt och mysigt. Tillsammans med min bästa granne Anette så kom vi på idén att börja med julmarknad. Vi hade nog tänkt att det skulle bli en liten rar julmarknad, men redan när jag hade kommit två veckor in på förberedelserna så insåg jag att det var ju jätteroligt med allt jag kunde tänkas komma på och det blev ganska stort från start. Vår första julmarknad anordnade vi 2021. Förra årets julmarknad blev ännu större och det var nog då de flesta pusselbitar föll på plats. Vad jag tyckte funkade och liksom var "vår grej". Så som traktor och vagn, hästar och lekpark med pepparkakshuset. Detta år så blir den stora skillnaden att vi har två dagar istället för en dag. Och att vi har ännu mer aktiviteter så som dansa kring granen med riddare, ännu fler traktorer och ännu fler hästar. Det blir fler utställare och sedan utökas samarbetet med fantastiska Garage Bar i Höganäs som står för fullständigt otrolig mat. Och så en sak till - denna gång så fyller vi gårdsplanen med ännu mer ljus och glitter. Det skall vara en förtrollad värld när man kommer till Lönhults julmarknad. En jul för barnen, där man skall koppla bort allt det svåra som sker i världen, och bara kan vara lycklig. För mig är det barnens jul.

Vad är det roligaste, och svåraste, med att organisera den? Berätta gärna om något kul som hänt, eller nåt du lärt dig under åren med julmarknad! 

Det är absolut lite läskigt att anordna den eftersom jag gör allt själv. Hitta alla som vill stå och sälja, hitta alla som vill vara med som hästar, traktorer och aktiviteter. Men på något sätt så är det bara att fortsätta framåt och hoppas att det skall bli bra till slut. Man gör det bästa man kan. När sedan alla har anlänt med sina bord och sina produkter, när hästarna och traktorerna anlänt, då känns det bara bra. Vi gör detta tillsammans. Och så har jag alltid känt. Att vi gör detta tillsammans allihop. Det är väldigt fint att hjälpas åt, stötta varandra och faktiskt vilja varandra väl - att går det bra för dig så går det bra för mig. Jag hoppas att det känns här på julmarknaden, att det är en riktigt fin och vänlig stämning. Första året så glömde jag självaste julgranen! När julmarknadsdagen var över så insåg jag plötsligt - men jisses vi glömde ju granen. Så förra året var den extra stor istället! Jag inser nog för varje år vad som funkar och vad som inte funkar, och vad som passar här på Lönhult helt enkelt. Vädret är ju det svåraste. Om det är spöregn är det inte lätt. Men det är en del av spelreglerna, så det är bara att hoppas på det bästa!

Vilka är dina egna favoriter på det skånska julbordet eller när det gäller julpynt?

Jag älskar brysselkål! Och sill och lax. Och hemlagade köttbullar. Och knäck. Och jag älskar julpynt, med gamla tomtar, ljus, julgran. Det ska kännas väldigt mysigt och varmt, tycker jag! 


Se en översikt över Skånes julmarknader eller läs mera om de skånska julmarknader vi har besökt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock