Form/Design Center på Hedmanska Gården i Malmö


Precis intill en av Malmös mest livliga mötesplatser, Lilla Torg, ligger mysiga Hedmanska gården och Form/Design Center, som är ett av våra favoritställen att besöka för lite konst och en fika i lugn och trivsam miljö.



Form/Design Center har faktiskt funnits ända sedan 1964, då det var en del av den ideella föreningen Svensk Form. Idag drivs verksamheten som ett samarbete mellan Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd. Centret är en öppen plats för kunskap och inspiration inom form, arkitektur och design, och varje år visas flera olika utställningar, på centrets två våningsplan. Vid vårt besök i januari såg vi "Här omkring"om småländskt glas- och möbelhantverk, Maya Strandbergs skulpturprojekt "I am sitting here. Are you sitting here too?" och "Noisy Neighbours", som handlar om stadsutvecklingen i Malmö. På Form/Design Center hålls även workshops, samtal och föreläsningar. 


Form/Design Centers fina butik ligger på första våningen i huset, med noga utvald design och konsthantverk från mestadels lokala formgivare. Caféet är en trevlig plats att sitta i lugn och ro och läsa tidningar en stund, eller bara njuta av utsikten mot den vackra innergården. Hedmanska gården omges av fem hus från olika tidsepoker mellan 1590- och 1890-talet. De äldsta byggnaderna är korsvirkeshus, som var typiska för skånska städer under medeltiden, och gårdens tegelbyggnader härstammar från 1800-talet. I flera av husen hittar du idag mysiga små butiker, med bland annat konst och hantverk. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock