Moderna Museet i Malmö - samtidskonst i världsklass


Moderna Museet Malmö är ett museum för modern och samtida konst, som ligger i centrala Malmö. Det är en del av det statliga Moderna Museet, som du även kan besöka i Stockholm. 

Moderna Museet Malmö hittar du i en vacker gammal byggnad från 1901, som började som John Smedbergs elektricitetsverk. Här fanns tidigare en lysande gasklocka, som försäkrade Malmöborna om att elektriciteten i staden fungerade som den skulle. Museet har en orange tillbyggnad skapad av arkitekterna bakom Tham Videgård, och den ena väggen pryds av ett Andy Warhol citat "I think everybody should be nice to everybody". Skulpturen "Pulserande koordinatsystem", med sina välkända randiga cylindrar, är skapad av konstnären Leif Bolter och placerad utanför museet. 

Som statlig myndighet har Moderna Museet ända sedan grundandet 1958 ansvarat för att bevara och visa modern och samtida konst. Samlingen är idag en av Europas främsta, med verk av bland andra Pablo Picasso, Ljubov Popova, Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Donald Judd och Irving Penn. Totalt omfattar den ca 6000 målningar, skulpturer och installationer, 45000 akvareller, teckningar, affischer och grafiska blad, 500 konstvideor och filmer, samt 100 000 fotografier. Varje år skapas flera olika utställningar, där verksamma samtidskonstnärer varvas med urval ur samlingarna. Kopplat till programmet erbjuder Moderna Museet även guidade visningar. I elverkets gamla turbinhall hålls kreativa workshops och vid museets entré finns ett café, samt en fin butik med bland annat konsttryck, konstlitteratur och roliga presentartiklar. 

Mera konst i Skåne hittar du här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock