"Trelleborgs glasbruk - en kulturhistorisk skatt" på Trelleborgs Museum


Trelleborgs Glasbruk, som var verksamt mellan 1919 och 1955, tillverkade en mängd olika produkter. Här skapades allt från hushållsglas till eleganta serviser. Nu under våren 2024 visar Trelleborgs Museum en fin utställning om glasbrukets historia och produktion. 

Genom "Trelleborgs glasbruk - en kulturhistorisk skatt" får vi ta del av hur industrimannen Johan Kock startade företaget år 1919, på en tomt vid Trädgårdsgatan i östra Trelleborg. Gatan har på senare tid döpts om till Johan Kocksgatan. Han ägde då redan flera andra företag i staden, inklusive ett bryggeri, ett snickeri och Trelleborgs Gummifabrik. Glasbruket hade ett brett sortiment, och tillverkade bland annat termosar, konservglas, flaskor och glasserviser. Flera av dem kan du se i  utställningsmontrarna, tack vare en imponerande privat samling som donerats till Trelleborgs Museum. Tio år efter Kocks bortgång gick företaget i konkurs och köptes då upp av Gullaskrufs glasbruk, som drev det vidare fram till 1957. 


Idag är Trelleborgs Glasbruk en del av den skånska historien. Många av föremålen är eftertraktade varor på loppisar, bland annat de speciella vaserna formade som ormar eller fiskar och de vackra karafferna. Det är också många som gärna dukar med Trelleborgs Glasbruks remmare, som är vackert utsmyckade vin- och likörglas i en mängd olika färger. Även här hemma hos oss finns ett gäng gröna och röda remmare i skåpen. Så kul att se hela sortimentet samlat på en plats, och spännande att läsa om företagets bakgrund, tyckte vi!



Populära inlägg