Ystad är en vacker liten pärla på Skånes sydkust, där du kan uppleva mycket av dess medeltida arv, men även småstadsliv, bad- och spa, samt svensk filmhistoria. Låt oss ta reda på mera om vad Ystad har att erbjuda!
15 saker att se och uppleva i Ystad:
- Strosa i Ystads medeltida centrum: Centrala Ystad, med vackra gamla hus och slingrande små kullerstensgator, är en upplevelse i sig själv. Sankta Maria kyrka och klostret vittnar om 1200-tal, och det anrika tegelhuset Brahehuset började byggas 1480. Flera hus i staden har anor till1500-talet, som Latinskolan, Birgittahuset, Änglahuset och Kemnerska gården. När det gäller korsvirkesbebyggelse anses Ystad ha både flest och de bäst bevarade husen i hela Sverige. Pilgrändshuset från 1480 är Nordens äldsta bevarade korsvirkeshus. Även handelsgården Per Hälsas gård, som består av ett helt kvarter med korsvirkeslängor från 1600-, 1700- och 1800-talen, är ett bra exempel. I Ystad centrum kan du strosa längs shoppinggatan, som går mellan Österports torg och Stortorget, där du även kan beundra stadens vackra rådhus. I centrum finns även lummiga Norra promenaden, en lugn oas med flera promenadstigar kring Ystads gamla kyrkogård.
- Sankta Maria kyrka och lurblåsaren: En centralt belägen kyrka mitt på Stortorget i Ystad, med anor till 1200-talet. Kyrkan har en ovanligt dramatisk historia, under 1600-talet rasade nämligen hela kyrktornet under en storm! Här hittar du ett medeltida altarskåp, en predikstol i barockstil från 1600-talet och en berömd, gotisk ljuskrona. Något som gör Ystad unikt är den flera hundra år gamla traditionen med en tornväktare, även kallad lurblåsaren. Lurblåsaren är en person med kopparlur, som blåser ut sin ton över staden varje kvart mellan 21.15 och 01.00 på vintern, och 20.15 och 24.00 under sommaren. Man kan också hälsa på lurblåsaren utanför Mariakyrkan, vid speciella tider. En av de mest populära figurerna som görs på Krukmakeriet i Ystad är just en liten tornväktare med lur och blå kåpa.
- Klostret i Ystad: Ett före detta gråbrödrakloster grundat 1267, som idag är en av de äldsta och bäst bevarade klosteranläggningarna i hela Sverige. Idag finns här ett fint museum, en kyrka, vackra besöksträdgårdar med rosor och örter, samt en trevlig museibutik. Intill klostret hittar du de välkända statyerna Längtan och Broder Eskil, i sina vackra rabatter som byter skepnad med årstiderna.
- Ystad konstmuseum: Det är inte allt i Ystad som härstammar från medeltiden, Ystad konstmuseum ligger i en funkisbyggnad från 1936, som man delar med Ystad Turisbyrå. Här kan du se både tillfälliga utställningar och delar av museets stora samling. I byggnaden finns även en trevlig butik, med böcker om konst, hantverk och mycket annat trevligt. Kommer du med tåg till Ystad är turistbyrån och konstmuseet bland det första du ser. Missa inte den fina trästatyn Resenären, som står precis utanför tågstationen!
- Ystad Studios Visitor Center: Ett spännande upplevelsecenter för film, som ligger vägg i vägg med den professionella filminspelningsstudion Ystad Studios, som drivs av Film i Skåne. Upplevelsecentret ligger på Ystads regementsområde, och här kan du se riktiga filmmiljöer, prova rekvisita och själv skapa filmer med professionell teknik. Förutom Wallander-filmerna har man bland annat spelat in delar av serien Bron, samt av filmerna Den bästa av mödrar och Svinalängorna här.
- Fler muséer: Ystad har mycket för den historieintresserade! Fler trevliga muséer är 1800-talshemmet Charlotte Berlins hus, Ystads Militärhistoriska Museum och Ystad Frivillige BergningsCorps, där vi får lära oss mera om stadens frivilliga brandkårsarbete.
- Gå på spa eller bada i havet: Frågar du vad folk tänker på när de hör Ystad, får du säkert ofta svaret spa! Ystad saltsjöbad är ett stort badhotell med ca 140 rum, där du kan njuta av spabehandlingar, bada eller njuta av upplevelsen The Creek Experience, samt fantastisk mat. Precis utanför ligger Ystad Havsbad, med kilometerlång sandstrand och flera stora badbryggor. Missa inte att ta en paus i badandet för att äta Skånes mest kända wienerbröd hos Fritidsbaren. Förutom spa och havsbad har ystad också ett trevligt, mindre äventyrsbad vid namn Arenabadet.
- Njut av havsluften i hamnen: Ystad hamn är ett trevligt område under sommaren, där du bland annat hittar restauranger och en fin lekplats. Är du sugen på en lite längre promenad kan du gå västerut mot området Gjuteriet, där du också hittar en liten och mindre välbesökt strand. Ystad inre fyr och den gamla skonaren T/S Helene är populära sevärdheter i Ystad hamn.
- Ystad teater: I ett välbevarat nyrenässanshus från sent 1800-tal ligger Ystad teater. Förutom att byggnaden i sig är mycket vacker, både på utsidan och insidan, är detta en perfekt plats för att njuta av allt från teater och barnteater till stand-up, shower och musik.
- Ät lunch eller fika på Bäckahästen: Bäckahästen är ett av Ystads mest populära sommarserveringar, med en stor och trevlig trädgård. Bäckahästen ligger mellan klostret och shoppinggatans folkmyller, i ett av Ystads mysiga korsvirkeshus. Här serveras allt från varm mat och smörgåsar till fika, glass och våfflor.Bäckahästen är också en staty, mitt på stortorget i Ystad. Det är konstnären Oscar Antonsson har skapat tolkningen av detta mytologiska väsen som man trodde fanns i vattendrag och lockade upp små barn på sin rygg, för att sedan dra ned dem i djupet. Fler trevliga restauranger är Gusto, Grändens mat, Marinan eller någon av dessa. God fika hittar på Selmas, Söderberg & Saras, Café Lurblåsaren eller någon av dessa.
- Vandra längs stränder och sandskog: Gillar du friluftsliv och vandringar? Missa då inte att följa Skåneledens från Ystad strandpromenad och vidare till det vackra naturreservatet Ystad sandskog. Längs vägen kommer du se massor av badhytter i regnbågens alla färger, charmiga gamla sommarstugeområden med anor till 1900-talets början och luftig tallskog som sträcker sig ända till orten Nybrostrand.
- Gå på utomhusloppis på Österports torg: Under lördagar och onsdagar hålls en stor och välbesökt loppmarknad på Österports torg, där alla som har något att sälja själva kan boka plats. I tillägg till denna har Ystad även många fler trevliga secondhand-butiker att besöka! I centrum hittar du Röda korset och Öppna hjärtat, samt Ystad Antikvariat, Ystad Antik & Vintage, Iris retro och Animusa. I Ystads utkanter finns Erikshjälpen, Lions och en till, större Öppna hjärtat-butik.
- Gå i Wallanders fotspår eller gör utmaningen ”Explore Ystad”: Via Ystads turistbyrå får du information om hur du kan följa kriminaldetektiv Wallanders fotspår genom Ystad. En annan självguidad tur är Explore Ystad, som är framtagen av en lokal familj. Här får du en ryggsäck med klurigheter, som du ska lösa med hjälp av ledtrådar du hittar på olika ställen i staden. En spännande och lite annorlunda rundvandring, som också engagerade barnen!
- Åk till Bornholm eller Polen: Från Ystad kan du ta färjan direkt till det lilla danska semesterparadiset Bornholm, en ö i Öresund som ligger ca 40 km från Skånes kust. Här hittar du allt från charmiga kustorter och stränder till slotts-och borgruiner och fascinerande natur. Du kan också ta färjan ända till Swinoujscie i Polen. Turen hit tar cirka 7 timmar, och staden bjuder på pommersk historia och intressanta kvarlämningar av bunkrar och fort, men också traditionell polsk mat, bra shopping, en fin nationalpark, vackra väderkvarnar och härliga, vidsträckta stränder.
- Handla lokalt: Hantverk från lokala tillverkare hittar du hos Konsthantverkarna i Ystad, Krukmakaren i Ystad, LerAnn, Maria Liliegren, Jane Wikström Design och Cinnober Design. Missa inte heller en av landets mest anrika och välsorterade hattbutiker: Bäckströms hattar, som funnits här i Ystad sedan 1847!
Ystads historia i korthet
Ystad är en stad med anor till medeltiden, då orten bland annat var en viktig plats för fiskhandel, men även klosterverksamhet. Här finns mycket som vittnar om gamla tider, bland annat har Ystad Sveriges bäst bevarade bestånd av gammal korsvirkesbebyggelse, och flera välbevarade 1500-talshus. Det är också en stad känd för sitt stora spahotell, Ystad Saltsjöbad, samt den långa, vackra stranden med badbryggor och promenadväg kantad av badhytter. Det är också en garnisonsstad, en hamnstad med direktförbindelse till Polen och Bornholm, samt en filmstad, som blivit mest känd genom den populära och långlivade deckarserien Wallander. Den bofasta befolkningen i centrum ligger på strax över 20.000 personer, men under sommarhalvåret ökar den markant när både hemester-firande svenskar och utländska gäster bokar in sig på stadens charmiga hotell och populära camping.