Haväng och Vitemölla strandbackar

lördag 27 juli 2019Idag bestämde vi oss för en fin promenad med picknick på vackra Vitemölla strandbackar, som följer kusten längs Hanöbukten. Vi parkerade vid det populära badparadiset Haväng, men promenerade vidare ut på de vidsträckta sandbackarna precis söder om badplatsen. Här finns stora, gräsbevuxna kullar med möjlighet till en lugn picknick, och blir du sugen på att ta dig ett dopp går sandstranden hela vägen från Haväng till den charmiga lilla kustbyn Vitemölla. 

Naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar är en sandstäpp med många ovanliga växt- och djurarter, som trivs bra här i det milda och torra klimatet. Många åker hit för att beundra backsipporna när de blommar på våren, men här hittar du också knotiga vindpinade tallar, vita sandnejlikor, lila backtimjan och hedblomster som lyser upp i gult. Bland djuren finns bland annat sandödlor, myrlejonsländor och fältpiplärkor. Tvärs genom naturreservatet rinner Klammersbäck, längs en djup ravin med lummig skog.Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.