Boktips: Upptäck Skåne - reseguider 2019!

Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2019! 

Gåtfulla Skåne : en guide till mytomspunna platser

Offerkällor, okända gravfält och suggestiva kultplatser är du nyfiken på mytomspunna och mystiska platser i Skåne? Då är Gåtfulla Skåne guideboken för dig. Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt har gett sig ut på jakt efter bortglömda platser som bär på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik. Platser som fallit i glömska men vars historia väntar på att återberättas. Det är ofta ställen som människor sökt sig till för att söka kraft eller tröst, men kanske även undvikit efter mörkrets inbrott. Ales stenar i all ära, men Skåne bjuder på oändligt många fler spännande smultronställen med mustig historia. De finns i skogen och byarna, på ängarna eller kanske precis runt knuten. 

Förutom en fantasieggande presentation av utvalda platser i text och bild ger boken en detaljerad vägbeskrivning och inbjuder till kontemplation utomhus perfekt för den som vill ge naturupplevelsen en extra dimension eller bara lära sig mer om Skånes hemliga historia. 

Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare och har bland annat skrivit guideböckerna Vandra Skåneleden och Barnens Skåneguide. Polgara Järnefelt är skribent och verksam inom naturlig hälsa. De är båda intresserade av kulturhistoria, myter, sägner och folklore.  


Vandringar på Skåneleden : en upplevelseguide till naturen.

Ut och njut av Skåne! Vad är det egentligen som händer när vi kliver i kängorna och ger oss ut i naturen? Klart är att vandring får oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt. Är det luften, tystnaden eller närkontakten med årstidernas skiftningar? Närvaron i nuet? Oavsett vilket är det ett faktum att vandringsintresset ökar starkt. Och naturupplevelserna finns ofta närmare än vi tror.

Vandringar på Skåneleden En upplevelseguide till naturen ger dig en praktisk grund inför egna vandringar utmed Skåneleden, beskriver Skånes skiftande natur och vad man ska tänka på när man rör sig i landskapet. Boken innehåller turtips utifrån olika teman med tillhörande kartor, till exempel vardagsäventyret en natt mitt i veckan, fysiskt utmanande turer och viltskådning. Den ger dig också tips på vackra och roliga upplevelser utmed leden som passar extra bra för dig som vandrar med barn eller hund.Just i år fyller Skåneleden dessutom 40 år en jubilar som idag erbjuder inte mindre än 120 mils vandring av olika karaktär och som ständigt lockar allt fler besökare.    

Författarna: Frilansjournalisten Caroline Alesmark och naturvägledaren Kenneth Joelsson har tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden och appen Vandra i Skåne. Caroline har även gett ut boken Gåtfulla Skåne. Kenneth arbetar med ledutveckling och guidade vandringar.    



The Weekender: Malmo

Photographer Toby Mitchell is back with the latest instalment in `The Weekender’ series. And this time we are headed to our second Scandinavian destination, Malmö, Sweden. Sitting just over `the bridge’ from Copenhagen, Toby explore Sweden’s 3rd largest city showing us the best a weekend trip here has to offer. The book will be an eclectic mix of interesting streets, delicious food joints, eye-catching landmarks and fantastic destination spots Malmö has to offer. Whilst the flow of the book will incorporate the Friday to Sunday trajectory, the mixture of content will mean that a reader is both influenced by Toby’s imagery of the city without explicitly having to follow a specific route but allow them to adventure at will.

Författare: Toby Mitchell



Österlen : ljus hav horisonter 

Österlen ljus hav horisonter innehåller över 250 högklassiga fotografier från alla årstider och vill både kittla reslusten och ge en djupare inblick i det verkliga Österlen, ett landskap att ta på allvar. Tre nyskrivna essäer, generösa bildtexter och ett kapitel med historiskt bildmaterial gör boken till en framtida klassiker bland Österlenlitteraturen.

Österlen ljus hav horisonter är den mest omfattande och generösa fotobok som någonsin gjorts om den mytomspunna skånska landsändan. Det som långt in på 1900-talet fortfarande var en lite bortglömd och åsidosatt region blev med draghjälp av turistbroschyrer och konstnärer som upptäckt det fantastiska ljuset alltmer populärt som utflyktsmål och semesterdestination. Ryktet om det förlovade landet spred sig successivt och Österlen har alltsedan dess fungerat som en magnet för människor som älskar natur och kultur. Den samlade miljön med böljande sädesfält, ålderdomliga fiskelägen, orörd natur och milslånga stränder innebär för många löften om ett mer ursprungligt och jordnära liv.

Martin Borg är fotograf och författare med natur, kultur och populärhistoria som specialiteter. Han har tidigare gett ut flera böcker, främst om Öland och Skåne, och fotograferar helst landskap och landskapsdetaljer. Sedan länge bosatt i Lund. Några tidigare böcker: Malmö människor och miljöer under 150 år (2013), Lund i bilder (2016) och på Votum Blå Jungfrun den hemlighetsfulla ön (2016). Sven Persson är heltidsfotograf med landskap som specialitet. Under dagtid, med Hässleholm som utgångspunkt, fotograferar han reklam och lifestyle för en lång rad olika uppdragsgivare. Medlem i Naturfotograferna/N. Tidigare böcker är bland andra Skånes landskap i förändring (2013), Göinge det gröna rummet (2016) och Storkens återkomst (2017).


Trollskog & älvdans i Skåne– Vandra till gåtfulla platser

Skåne vimlar av mystiska och tidlösa platser, både välkända och nästan helt okända. Många av dem ligger djupt inne i skogen, på en höjd eller vid vatten. De kan vara svåra att ta sig till med bil, däremot är de lättillgängliga till fots. I Trollskog & älvdans i Skåne skildras ett 40-tal av dessa sägenomspunna platser med spännande historia, och alla ligger vid vandringsstråk. Merparten hittar du vid Skåneleden, några vid andra skånska leder och alla är väl värda att besöka. Utöver mustiga skrönor och faktaspäckade historielektioner får du tydlig information om leden och vandringen som leder dig till respektive ställe, inklusive exakta koordinater. Läs om ond bråd död, fantasieggande stenformationer, gamla sägner och skrönor om jättar, försmådda unga älskare och listiga bondmoror – och vem vet, kanske innehåller även de mest fantasieggande sägnerna både ett och ett par korn av sanning?

Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare och har bland annat skrivit guideböckerna Vandra Skåneleden och Barnens Skåneguide.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock