Arild på Kullaberg



Arild är en pittoresk kustort på Kullahalvöns norra sida. Landskapet sluttar ner mot Skälderviken och bebyggelsen ligger i terasser, med mysiga små gator som slingrar sig ner mot hamnen. Fiskestugorna är flera undra år gamla, och högre upp i backarna ligger större villor från 1900-talets början, då orten blev en populär turistort. Strax väster om hamnen kan du promenera längs en vacker klippstrand.

Ortens namn har en spännande historia, legenden säger nämligen att kungasonen Arild flöt i land död på platsen, efter att hans styvmor skickat ut honom och hans syskon i en trasig båt för att dö. Systern Thora flöt i land på den plats som idag är Torekov, och brodern Gille flöt ända till danska Gilleleje. Syskonen helgonförklarades år 1475 och dyrkades länge av lokalbefolkningen.



Mera att se och uppleva i Höganäs: 

Höganäs kommun med ca  28.000 invånare och betydligt fler årliga sommargäster har mycket att erbjuda sina besökare. Här är några förslag på sevärdheter och aktiviteter i området:

  • Salthallarna: En populär samlingsplats med flera olika butiker där du kan köpa allt från kläder och inredning till lokala delikatesser och hantverk, samt fika eller äta. 
  • Kullabergs naturreservat: En av Sveriges mest spektakulära kustmiljöer, med branta klippor och vackra vandringsleder
  • Arilds vingård: En stor familjevingård som erbjuder vinprovningar, vingårdsvisningar, B&B och glamping mitt i vinodlingen.
  • Krapperups slott: Ett slott som är känt för sin vackra trädgård och sina konstutställningar .
  • Brunnshögs kyrka: En kyrka som ligger i Brunnby och är känd för sin vackra arkitektur och sina målningar .
  • Mölle Fyr: En fyr som ligger längst ute på Kullahalvöns spets, med vacker utsikt över havet och området runt omkring.
  • Farhults Mölla och Bräcke mölla: Två historiska väderkvarnar som är populära utflyktsmål.
  • Nimis: Lars Vilks drivvedsskulptur i hans självutnämnda rike Ladonien.
  • Kustbyarna Mölle, Arild, Skäret och Nyhamnsläge: Pittoreska, äldre villaområden med vackra småbåtshamnar, stränder och naturområden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock