Kullabergs naturreservat



Vill du vandra i kuperat landskap, med vacker havsutsikt och magiska vyer? Då är Kullaberg helt rätt ställe!

Kullaberg är namnet på bergskammen längst ute på Kullahalvön nära Mölle, och en bra utgångspunkt för att utforska hela naturreservatet är Naturum vid Kullens Fyr. Vi började med en promenad ut på uddens yttersta spets, längs stenklipporna till det lilla fyrtornet Västra Fyr.  Väl tillbaka vid stora fyren vek vi av mot den södra delen av Skåneleden SL5 som tog oss förbi utsiktsplatserna Åkersberget och Store Björn. Kullaberg gränsar mot Öresund, och vyerna ut över havet är helt fantastiska! Vid Ransvik korsade vi halvön och tog sikte på Josefinelust, en vacker liten kullerstenstrand som är populär bland både badare och dykare. Här på norra sidan möter berget Skälderviken, och skogarna är tätare, samtidigt som kustbranterna är ännu högre. Som mest är de drygt 60 meter höga, och därför också populära bland klättrare.  Tvärs genom Kullaberg går det sprickor genom berget på flera ställen, och mynningarna har genom tusentals år gröpts ur av havet. Det är därför Kullaberg har raukar på flera ställen längs kusten och många spännande grottor att utforska.



Mera att se och uppleva i Höganäs: 

Höganäs kommun med ca  28.000 invånare och betydligt fler årliga sommargäster har mycket att erbjuda sina besökare. Här är några förslag på sevärdheter och aktiviteter i området:

  • Salthallarna: En populär samlingsplats med flera olika butiker där du kan köpa allt från kläder och inredning till lokala delikatesser och hantverk, samt fika eller äta. 
  • Kullabergs naturreservat: En av Sveriges mest spektakulära kustmiljöer, med branta klippor och vackra vandringsleder
  • Arilds vingård: En stor familjevingård som erbjuder vinprovningar, vingårdsvisningar, B&B och glamping mitt i vinodlingen.
  • Krapperups slott: Ett slott som är känt för sin vackra trädgård och sina konstutställningar .
  • Brunnshögs kyrka: En kyrka som ligger i Brunnby och är känd för sin vackra arkitektur och sina målningar .
  • Mölle Fyr: En fyr som ligger längst ute på Kullahalvöns spets, med vacker utsikt över havet och området runt omkring.
  • Farhults Mölla och Bräcke mölla: Två historiska väderkvarnar som är populära utflyktsmål.
  • Nimis: Lars Vilks drivvedsskulptur i hans självutnämnda rike Ladonien.
  • Kustbyarna Mölle, Arild, Skäret och Nyhamnsläge: Pittoreska, äldre villaområden med vackra småbåtshamnar, stränder och naturområden.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock