Limhamns fiskehoddor vid Dragörkajen



Under varma sommardagar är Limhamns hamnområde är en populär plats för både Malmöbor och turister. Även vi som bor på Limhamn går gärna ner till hamnkvarteren för att njuta av havsbrisen och beundra utsikten över Öresund. Här kan du strosa runt och titta på charmiga fiskebåtar, höra vågorna klucka mot pirarna och måsarna skria. Den gamla Dragörkajen, som tidigare var knutpunkt för färjetrafiken mellan Danmark och Sverige, bjuder idag på massor av möjligheter för god lunch och middag, eller glass och fika. 

Något av det charmigaste med området är de pittoreska gamla fiskehoddorna: små träbodar målade i en mängd olika färger, som ofta är fint smyckade med blommor, fiskenät, bojar och små trägubbar i fönstren. Fiskeverksamheten på Limhamn är fortfarande aktiv och en del av de här små bodarna används ännu idag för just förvaring av fiskeredskap, men många av dem fungerar numera som sommarstugor. Fler charmiga fiskehoddor på Limhamn hittar du längs Strandgatan och i Sibbarps småbåtshamn.


Fakta om Limhamn

Limhamn är en populär stadsdel med högst levande småstadskänsla, belägen sydväst om centrala Malmö. Här kommer några saker du kanske inte visste om Limhamn:

  • Limhamn har cirka 15.000 invånare och inflyttningen är stor. Nya bostadsområden finns bland annat vid kalkbrottet, på Ön och i den helt nya stadsdelen Limhamns Sjöstad.
  • Limhamns kalkbrott är norra Europas största. Idag är det ett naturreservat med rikt växt- och djurliv, som bland annat är hem för en utrotningshotad padda.
  • En färjelinje från Limhamn till Dragør i Danmark fanns mellan 1960 och 1999. Den var en av de mest trafikerade färjelinjerna mellan Sverige och utlandet. Idag är gamla Dragörkajen en trevlig mötesplats med livligt restaurangliv och charmiga gamla fiskehoddor, som vittnar om den tidigare livliga fiskeverksamheten.
  • Flera av Gamla Limhamns pittoreska gathus har anor till 1800-talet, och bygdes av dåtidens fiskarfamiljer. 
  • Sibbarps strandpark är ett av Malmös mest populära rekreationsområden, med flera badbryggor och sandstränder. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock