Trelleborgen från Vikingatiden



Trelleborgen är en vikingaborg i Trelleborg, Skåne, och en av stadens största sevärdheter. Det är världens enda rekonstruerade vikingaborg som återskapats på den plats där den låg för mer än tusen år sedan. Borgen, som uppfördes på vikingakungen Harald Blåtands tid och ligger på Trelleborgs högsta punkt, har återuppförts till en fjärdedel, enligt de spår man hittade nere i marken. Hur den såg ut upptill har man däremot fått gissa sig till. Du kan besöka den historiska parkmiljön, ta en fika hos café Oden och upptäcka utställningen Borgen vid havet som handlar om Trelleborgens roll under vikingatiden. Under sommaren du även uppleva vikingatida hantverk och vardagsliv i den lilla vikingagården på området. Några av Trelleborgens mest populära evenemang är väsenvandringar, ljusfester valborgsfirande, samt det stora skådespelet "Slaget om Trelleborgen" andra helgen efter midsommar.  



Mera att se och göra i Trelleborg:

Trelleborg är Sveriges sydligaste kommun, med en befolkning på cirka 46000 invånare. Här är några sevärdheter och aktiviteter att utforska i Trelleborg:

  • Vikingaborgen Trelleborgen: En rekonstruerad ringborg från Harald Blåtands dagar som är en av de stora sevärdheterna i kommunen.
  • Smygehuk: Sveriges och Skandinaviens sydligaste udde, med glass, café, hantverksförsäljning i en mysig hamn. 
  • Trelleborgs vattentorn: 58 meter högt och ett av stadens mest kända landmärken och ligger vid Stortorget och Stadsparken i centrala Trelleborg. Numera omvandlat till ett café. 
  • Trelleborgs museum: Trelleborgs museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum beläget vid Stortorget.
  • Trelleborgs palmer: Trelleborg kallas ofta för palmernas stad, och idag finns det runt ett 100-tal. Många av dem härstammar från de palmer som stadens dåvarande trädgårdsmästare importerade från Alicante i Spanien 1984
  • Skåre hamn: En liten hamn med pittoreska bodar.
  • Jätteväggen: En världsunik muralmålning som sträcker sig över 80 meter och är 6 meter hög. Det är ett gemensamt konstverk skapat av hundratals engagerade Trelleborgare.
  • Axel Ebbes konstmuseum: Ett museum som är dedikerat till den svenska konstnären Axel Ebbe och hans verk.
  • Hallongården: En lantgård med självplockning, djur, café med våffelbuffé och butik
  • Hällåkra vingård: Vinodling med egen tillverkning, tapasrestaurang och snittblomsodlingen Bloom & Berså


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock