Boktips: Upptäck Skåne - reseguider 2020!

Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2020! 

Böckerna hittar du där böcker finns. 


Cykla i Skåne : en guide till de nationella cykellederna i Skåne - natur och kultur i ett skiftande landskap

Skåne är unikt i Sverige med tre nationella turistcykelleder.De markerade lederna tar dig runt hela kusten, från Bromölla till Båstad och passerar många av Skånes vackraste platser. Det handlar om riktig njutcykling, ofta ligger trevliga kaféer och restauranger längs vägen och vill du bada svänger du bara ner till närmaste sandstrand. Övernatta kan du göra på camping, vandrarhem eller ett lyxigt hotell.

Varje etapp i boken presenteras med detaljerade kartor i skala 1:50 000. Författarna gör också djupdykningar i kultur, historia och sevärdheter längs vägen. Du får tips på givande avstickare från leden och information om boenden, var du kan handla mat eller hitta närmaste cykelverkstad.

Författare är frilansjournalisten Caroline Alesmark och vandringsexperten Kenneth Joelsson. Caroline skriver ofta om kombinationen kulturhistoria och natur och har gett ut flera populära böcker om Skåne. Kenneth arbetar bland annat med utveckling och förvaltning av vandrings- och cykelleder. Särskilt brinner han för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet. Tillsammans har de tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden som har givits ut i flera utgåvor.


Vandra med barn i Skåne : 15 äventyr för hela familjen.

Det här är boken för stora och små fötter, och hjul också för den delen. Planera en rolig upplevelse som är lagom utmanande för alla familjemedlemmar och upplev Skåne tillsammans. Boken är lättöverskådlig och handfast med tydliga rutter och kartor, tips på vad man kan se längs vägen och råd om utrustning för att hålla sig varm och torr. För den äventyrlige som vill sova ute längs färden finns också vägledning om hur man planerar och packar smart.

Författare: Ina Hildeman, Kenneth Joelsson


Skånes historia

Skånes historia redogör för spåren från ett händelserikt förflutet. I denna kulturhistoriska översikt kan man läsa om Sveriges äldsta kända boplats i Mölleröd, silverskatter som skånska vikingar grävde ner, landsbygdens expansiva utveckling under medeltiden, kungamaktens kamp mot snapphanar, städernas och kommunikationernas tillväxt.

Följ med på en medryckande historisk resa som tar sin början i forntidens islossning och leder fram mot 2000-talet! Sten Skansjös framställning är populärvetenskap när den är som bäst, där en lättillgänglig och engagerad text vilar på vetenskaplig grund.

Sten Skansjö är professor emeritus i historia och har varit verksam vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad. Han har som forskare specialiserat sig på Skånes historia och det skånska kulturlandskapet i ett långtidsperspektiv. Skånes historia belönades 1998 med Lengertz kulturpris för bästa skildring av Skåne, dess natur och människor.




Rundvandringar Skånes kust - E-bok

Skåne är unikt med vidsträckta kuster i tre väderstreck; landskapet är dessutom egenartat varierat. E-boken bjuder på 34 rundvandringar längs kusten, totalt 406 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Det speciella konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Startpunkten till merparten av rundorna kan nås kollektivt. Strövtågen sker på omarkerade färdleder. Läs vägbeskrivningarna noga, titta på kartorna där rutterna är inritade och använd gärna bifogad GPS-fil (medföljer som bilaga i pdf-boken). 

Rundvandringarna sträcker sig från Båstad och Hallandsåsen i nordväst, via Skånes sydligaste udde och Söderslätt till Äspet i Åhus i nordost.

Detta är Karin Hoffmanns första e-bok i serien ”rundvandringar i Skåne”. Till fots upptäcker man den skånska naturen som bäst.


Rundvandringar Mitt-Skåne - E-bok

E-boken bjuder på 32 rundvandringar i mitt Skåne, totalt 384 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Rundorna är fördelade på Romeleåsen (14), Linderödsåsen (8), Ringsjöbygden (5) och Söderåsen (5). Vandringsguiden kan ses som ett komplement till ”rundvandringar mera Skånes kust”. Det speciella konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Startpunkten till merparten av rundorna kan nås kollektivt. Strövtågen sker på omarkerade färdleder. Läs vägbeskrivningarna noga, titta på kartorna där rutterna är inritade och använd gärna bifogad GPS-fil (medföljer som bilaga i pdf-boken). 

Detta är Karin Hoffmanns andra e-bok i serien ”rundvandringar i Skåne”. Till fots upptäcker man den skånska naturen som bäst.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock