Dalby Söderskog - Sveriges minsta nationalpark!



I Dalby Söderskog är det extra fint på våren, då vitsipporna breder ut sig som en matta i hela skogen. Gulsipporna och hålnunneörten blommar samtidigt, och bildar vackra små färgklickar mitt i allt det vita. Dalby Söderskog är en av Sveriges 30 nationalparker, och med sina 36 hektar är den också landets allra minsta nationalpark.


Dalby Söderskog ligger strax väster om byn Dalby utanför Lund. Här hittar du flera trevliga rundslingor i en uppvuxen lövskog, som är känd för sin frodiga grönska, och ovanligt intensiva fågelsång. Dalby Söderskog har många trevliga rastplatser för fikapauser, och vid entrén finns informationsskyltar om växterna och de djur som bor här.

Längs Kroppekärrsrundan på 2,3 km tog vi oss runt hela nationalparken. Vill du gå en kortare promenad kan du istället välja Bökebackeslingan, som är rullstolsanpassad och även perfekt för barnvagnspromenader, eller gå halva Koppekärrsrundan och sedan ta en genväg tillbaka till entrén, antingen längs den tvärgående Skryllestigen eller längs skogsvägen som kallas Raka vägen. Vill du istället gå på långtur kan du svänga av norrut över fälten mot Dalby Norreskog. Då kommer du till det stora naturreservatet Skrylle, som är ett av de mest välbesökta i Skåne. Här hittar du besökscentret Naturum, café, utegym, lekparker, flera trevliga grillplatser och en mängd olika vandringsleder att utforska.  

Här är några intressanta fakta om Dalby Söderskog:

  • Parken grundades 1918, med syftet att bevara ett område med sydsvensk lövskog.
  • Bland växterna som trivs här finns bland annat hålnunneört, ramslök, gulsippor och vitsippor.
  • Dalby Söderskog är känd för sina många fågelarter, bland annat spillkråka, gröngöling, nötväcka och bofink. Även kattugglor har sin boplats här. 


Vandring i Skåne

Gillar du att vandra och vistas i naturen? Då är Skåne helt rätt plats, med 140 mil av Skåneleden, 3 nationalparker och mer än 350 olika naturreservat!  Här kan du läsa mera om att vandra i Skåne!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock