Katrinetorp Landeri utanför Malmö



Katrinetorp Landeri strax utanför Malmö är ett av landets bäst bevarade empiregårdar, med historiska trädgårdar och en tillhörande engelsk landskapspark. Gården är öppen för besökare under hela året, med gratis inträde. Gårdens entré, i den byggnad som  tidigare var gårdens stall, öppen på vardagar 11-16 och på helger 12-17. Här finns ett informationscentrum och en presentbutik, och det är också här som det ofta arrangeras fina utställningar att njuta av. Katrinetorp ligger nära Svågertorp och Lindängelund, där staden möter landsbygden, och kan enkelt nås med buss, cykel eller bil.

Katrinetorp Landeri arrenderades tidigare av förmögna köpmän i staden, men har sedan 1937 varit i Malmö stads ägo. Trädgårdarna och parken skapades under en övergångsfas, då man ofta såg gamla idéer ge vika för nya influenser inom trädgårdskonsten, och ännu idag fortsätter en konstant utveckling. Idag har Katrinetorp bland annat en biodling och en liten vingård. Här på ägornas södersluttningar finns över 400 vinstockar och fyra olika sorter, som alla är anpassade för det skånska klimatet. 

Den vackra runda rabatten utanför gårdens ena gula sidobyggnad, som är det första du ser när du kommer till Katrinetorp, byter skepnad flera gånger under säsongen. Precis utanför huvudbyggnaden finns en fin rosenträdgård med flera olika sorter, följt av stora, härliga blomster- och grönsaksträdgårdar, som du kan se växa upp under sommarhalvåret. Landskapsparken är fint utformad kring en stor damm, med stigar, broar och ett vackert litet lusthus. Härifrån kan du även promenera vidare till ett av Malmös nyare rekreationsområden, Millennieskogen. 

På Katrinetorps café och restaurang kan du fika med hembakat eller äta en god lunch, ofta gjord på råvaror direkt från trädgården.

På Katrinetorp ligger även Bränneribodens antikbutik. Här tillverkades tidigare brännvin, men idag kan man istället fynda bland massor av fina antikviteter, kuriosa och samlarföremål. När jag går på loppisrunda hör servisen Rörstrand Skåne till mina absoluta favoritfynd, och idag stod två fina kaffekoppar där och väntade i Bränneribodens hyllor. Jag har kommit över några tallrikar och assietter ur servisen genom åren, och därför var det extra kul att få en pratstund med kunniga och trevliga Margaretha, som berättade mera om servisens historia. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock