Örtofta slott och gångstigen vid Bråån



Promenera runt Örtofta slott och kyrka

Vill du se ett litet sagoslott inklätt i grönska? Då ska du gå promenadstigen runt Örtofta slott! Slottet ligger i utkanten av byn Örtofta, som är en liten sockerbruksort i Eslövs kommun. Den första delen byggdes av släkten Has på 1400-talet, och sedan dess har många tillbyggnader skett. I mitten av 1800-talet fick slottet sitt nuvarande utseende, då flyglarna och det vackra tornet med spetsigt tak uppfördes. Örtofta slott ägs och drivs av släkten Melinder, som arrangerar bröllop, fester och konferenser med övernattning, samt hyr ut kringliggande bostäder. 

Varken slottet eller slottsparken är öppna för allmänheten, men däremot kan man beundra det på ganska nära håll från Örtofta gångstig, som går genom ägorna och längs Bråån. Stigen, som börjar precis intill byns tågstation, går även förbi Örtofta kyrka från 1862, en vacker, äldre stenvalvsbro och våtmarker med träbroar. Missa inte tunneln under järnvägen, med fina väggmålningar där du hittar slottet, kyrkan, ån och flera andra motiv från trakten!



Kommer du med bil går det bra att parkera antingen precis vid Örtofta tågstation, eller vid Örtofta rekreationsområde ett par kvarter söder om stationen, som vi gjorde. Vi passade även på att kombinera utflykten med en promenad längs Örtofta Åpromenad vid Kävlingeån, där det finns mysiga bryggor för fikapauser, och vidare längs grusvägar till Svenstorps slott. 

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock