Stenshuvud, Österlens högsta bergstopp


Idag besökte vi en av Stenshuvud, och nationalparkens högsta bergstopp.

Vi började nere vid sandstranden vid Naturum Stenshuvud, där vi gick förbi en labyrint av runda stenar. Labyrinten sägs vara skyddad av jätten Stenhogubben, som bor i berget. Om någon försöker förstöra den genom att ta bort en sten så är stenen tillbaka igen nästa morgon, enligt legenden. Spännande! Vi fortsatte längs Hälleviksslingan, den gula slingan, in i skogen. Längs steniga stigar kom vi till Stenshuvuds fyr, och passerade även de två lodräta stenblock vid stranden som kallas Jättens port. På bergets västra sida följde vi en brant trappa upp till Stenshuvuds norra och högsta topp. Här befinner du dig hela 97 meter över havet, med fantastiska vyer över hela Hanöbukten. Från de södra och östra topparna ser du istället vågorna rulla in mot stränderna i Vik och Baskemölla i söder. 

Stenshuvuds nationalpark är en av Skånes tre nationalparker och även ett av Österlens mest kända besöksmål. Hit kommer såväl vandrare och naturälskare som glada badgäster! Stenshuvuds imponerande bergstoppar, Stenshuvud och Kortelshuvud, är avslutningen på den nästan 60 km långa Linderödsåsen, som börjar i Hörby och sträcker sig ända hit ut till Österlens kust.

Här är några intressanta fakta om Stenshuvuds nationalpark:

  • Stenshuvuds nationalpark ligger strax utanför Kivik i sydöstra Skåne och bildades 1986. 
  • I besökscentret Naturum Stenshuvud finns en utställning om parkens växter, djur och geologi, samt guider som kan svara på alla dina frågor.
  • Nationalparken är 400 hektar stor, varav cirka 80 hektar är hav.
  • Stenshuvud består av tre toppar, varav den norra toppen är den högsta med sina 97 meter över havet.
  • Området har länge använts för bete och jordbruk. På flera ställen finns gamla odlingsrösen stengärdsgårdar kvar.
  • Fornlämningar i området vittnar om människans närvaro under tusentals år. Man har bland annat hittat en hällkista som är 4000 år gammal och resterna av en fornborgsmur från ca 500 e.Kr.
  • Nationalparken har flera olika vandringsleder, från 1,1 till 4,2 km långa, som bjuder på en varierad natur. Här finns berg, ängar, stenmarker, lövskog, sankmarker, sandstrand och klippstrand. 

Vandring i Skåne

Gillar du att vandra och vistas i naturen? Då är Skåne helt rätt plats, med 140 mil av Skåneleden, 3 nationalparker och mer än 350 olika naturreservat!  Här kan du läsa mera om att vandra i Skåne!


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock