Sälsafari på Hallands Väderö



I helgen gjorde vi en utflykt till Torekov, för att åka ut till Hallands Väderö på spännande sälsafari med Väderötrafiken

Den mysiga träsfiskebåten M/S Nanny af Torekov tog oss ut till ön, där utflykten inleddes med en guidad tur. Hallands Väderö är en liten ö på bara 3 kvadratkilometer, som ligger ca 4 km utanför Bjärehalvöns västra kust. Trots sitt lite vilseledande namn, tillhör ön faktiskt Skåne. Kulturlämningar har visat att det funnits människor här sedan stenåldern. Om de bott här permanent eller enbart tagit sig ut till ön för fiske vet man inte säkert. Idag finns inga fasta boende, men Svenska kyrkan, som äger Hallands Väderö, hyr ut några av de stugor som tidigare användes av fyrvaktarna. Stugorna man kan åka ut till med turbåt under sommaren. I Sandhamn, där Väderötrafiken tar i land, finns en mysig liten sandstrand, ett sommarkafé och en startplats för öns vandringsstigar. Ön har även ett litet museum och en gammal skeppskyrkogård.

Hallands Väderö har konstaterats vara Sveriges näst varmaste plats, och här finns över 600 olika växter, bland annat ovanliga strandarter, kaprifol som klättrar vackert längs lövträden i skogen och flera olika arter av björnbär. Många kommer även hit för att beundra fågellivet, eller som vi idag, för att försöka få syn på sälar längs klippstränderna. Efter guidningen återvände vi till Sandhamn, där turen fortsatte med båt längs öns kust. Plötsligt låg de där och vilade sig på en klippa, två stora sälar, som skyndade sig att dyka ner från klipporna i vattnet när båten närmade sig. Så mäktigt att få se de här stora djuren i verkligheten! Ungefär 1500 sälar finns det här kring Hallands Väderö, och vill man se årets söta små sälkutar är det kring midsommar man ska åka ut hit. Kvällen avslutades med glass i solnedgången på stranden i Torekov, en fin avrundning på en mysig utflykt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock