Vackra Trollenäs slott och trolleslingan


Vill du se ett sägenomspunnet renässansslott? Då ska du åka till Trollenäs slott i Eslöv!

Trollenäs, som är ett av Skånes största slott, har anor ända från 1500-talet. Enligt gamla sägner är ätten Trolles stamfar den ondskefulle Gunnar Gröpe, som levde på 900-talet. På nätterna förvandlades han till varulv och jagade då sin ärkefiende, trollet Skratte, som han till slut lyckades hugga huvudet av. Det var så ätten fick sitt namn och sitt vapen med ett huvudlöst troll, som även finns målat på slottsfasaden. Det sägs att man ännu idag kan råka på Gröpe och trollet Skratte på Trollenäs, där Gröpe brukar visa sig nere i källaren i skepnaden av en stor svart hund med lysande ögon.


Trollenäs slottspark är öppen för allmänheten, och vill du se själva slottet går det att boka privata visningar för en grupp. I parken finns mysiga Café Borgstugan och precis utanför ligger Näs gamla kyrka och antikhandeln Retro. Har du tid för en liten promenad går det bra att följa Trollestigen till Gullarp och tillbaka igen. Det är en fin runda på 3,5 km, förbi böljande fält, porlande vattendrag och mysig bebyggelse. 


 I Skåne finns ca 170 slott och herrgårdar. På slottens hemsidor brukar man kunna se om själva byggnaden eller parken är öppen för allmänheten och om det finns samlingar, utställningar, restauranger, caféer eller butiker man kan besöka. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock