Valnötsfestivalen i Torup




Vid Torups slott finns sedan 2021 en ny och väldigt mysig hösttradition, nämligen Valnötsfestivalen! Det är Malmö stad som står bakom evenemanget, där man på franskt vis hyllar de gamla träden med en riktig folkfest. Festivalbesökarna kan inspireras av föredrag om valnötter, gå på guidade rundvisningar och lyssna på musik. För barn finns det massor av roliga aktiviteter, som pyssel, ponnyridning och teater. Caféet och slottsbutiken håller öppet, och både vid entrén till slottsparken och i stallarna är det marknad med lokalproducerade godsaker och hantverk. Vi köpte bland annat med oss honung och ett fint valnötshalsband av en tjej som gjorde smycken. 


Några fakta om valnötter: 

Valnötter är en populär nöt som har ätits av människor runt om i världen i tusentals år. Valnötter växer på höga träd och finns i flera arter i olika delar hela världen, inklusive Europa, Syd- och Nordamerika och Asien. Det finns till och med valnötsträd i södra Sverige, som här i Torup. Ju längre norrut, desto mindre sannolikt blir det att nötterna hinner mogna, på grund av vårt kalla klimat. 

Valnötter är en näringsrika och innehåller mycket nyttigt fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Faktiskt så är det så att en deciliter valnötter ger dig lika mycket kalorier som en hel måltid mat. Valnötter kan användas som ett litet mellanmål eller som en del av till exempel sallader, pajer, soppor och müsli, och oljan i valnöten kan användas för att förgylla  matlagningen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock