Vandra i Mölleriket kring Stockamöllan



Att vandra i en skog full av gamla kvarnstenar är en lite annorlunda upplevelse! Stockamöllan är liten ort i Eslövs kommun i Mittskåne, som har byggts upp kring de industrier som en gång använde sig av Rönne ås vattenkraft. Idag är det ett populärt ställe för natursköna utflykter, kanot- och kajakturer och vandring. 


I Stockamöllan finns hela 6 olika vandringsleder på allt mellan en kilometer och en mil. Under dagens utflykt valde vi den längsta slingan, Stenbrottsrundan. Här passerar du flera av traktens sevärdheter, och vandrar även genom ett skogsparti fyllt av kasserade kvarnstenar! Ett lite sällsamt landskap där de runda stenplattorna antingen sticker upp som enskilda mossbeklädda halvmånar eller ligger samlade i märkvärdiga stenrösen. I området finns flera vackra rastplatser där du kan pausa och äta matsäck. Vi stannade till vid Gunnarödsbron, där Rönne å fridfullt flyter fram, förbi pittoreska kullar med betande kor. 


Kring Stockamöllan har ett flertal vattenkvarnar varit i drift under flera århundraden. Den sista blev faktiskt nedlagd så sent som 1996. 

  • Stockamöllans kvarn, som idag huserar ett industrimuseum, har anor ända tillbaka till medeltiden. Här har man både malt säd och stampat tyg, en process som skulle göra tygerna mera mjuka och behagliga. Den nuvarande byggnaden är från 1851.
  • Sågmöllan är ett sågverk där man fram till 1917 producerade stora mängder virke, bland annat till båtvarv i Danmark.
  • Bålamöllan är en av Skånes största vattenkvarnar, där fem stenpar drevs av tre stora vattenhjul. Kvarnen lades ner i början av 1900-talet och utnämndes till byggnadsminne 2003.
  • Vattenkvarnen Rönnemölla var i bruk ända fram till april 1996.

Det stora monumentet Stenbocksstenen är ett minnesmärke som visar platsen där Magnus Stenbock och hans armé vadade över Rönneå, på väg till slaget vid Helsingborg 1710. En bit utanför Stockamöllans samhälle hittar du även Hasslebroeken, som är en enorm ek med en omkrets på nästan 6 meter. Trädet fridlystes 1939 och är det äldsta naturminnet i Mellanskåne. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock