Vandra på Torna Hällestads natursköna rullstensåsar


Torna Hällestads natursköna och kuperade landskap är en härlig plats för vandring, och det kan vi faktiskt tacka inlandsisen för! Rullstensåsarna bildades nämligen när isen drog sig tillbaka från Skåne för knappt 15000 år sedan. Inne i ismassorna fanns tunnlar där sten och grus samlades, och när isen sedan smälte blev detta kvar som åsar i landskapet. De flesta av dem har under senare år försvunnit, då man avänt dem som grustäkt - men lyckligtvis inte i Torna Hällestad! 


När vi närmar oss samhällets västra del brukar vi svänga av längs vägen med det sagolika namnet Trollskogsvägen, där vi parkerar vid Prästaskogens naturreservat. Här börjar rundvandringen genom lummig bokskog, förbi Trollskogens gamla vresbokar med sina slingrande grenar. Leden går vidare upp på norra Hällestadsåsen, där den gamla ekskogen är glesare och varvas med öppna enefälader. Här bjuds du på milsvid utsikt över Vombsänkan, innan leden för dig vidare ner till byns centrum. 

Passa på att ta en fika i solskenet på uteserveringen hos Torna Hällestads lanthandel och botanisera bland de lokalproducerade godsakerna, innan du tar en promenad längs samhällets pittoreska gator. På en höjd mitt i byn ligger vackra Hällestads kyrka. Efter fikapausen fortsatte vi vår vandringstur västerut, längs ortens gamla järnväg och vidare upp på Borestadsåsen, som är upp mot 15 meter hög med branta sidor. En vacker och varierande vandringsupplevelse!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock