Julklappstips 2022: Fyll tomtens säck med julklappar från Skåne!



Artikeln är ett sponsrat samarbete med Atelje 1030, Ljuskällan på Bjäre, Kattvik Design, TeBryggan, Dahlia Textilverkstad, Raw by Jörlevik, keramiker Anna-Carin Dahl, Ramslök by Malena, författare Linda Ståhl, Ängdala gård och Gunnarshögs Gård.

Vi på Smultronställen i Skåne älskar närproducerat och när det gäller julklappstips slår vi allltid ett extra slag för produkter som skapats eller designas av våra duktiga hantverkare, konstnärer och företagare här i Skåne. Här får du våra bästa förlag på julklappar från Skåne, att lägga i tomtens säck! Alla de fina produkterna du ser i bilden ovan kommer du även kunna vinna via Smultronsställen i Skåne på Instagram, varje helg i advent - följ oss och håll utkik efter tävlingen! 


En vacker ostbricka i keramik, från Atelje 1030


På en gård utanför Skivarp hittar du Atelje 1030, där Camilla och Calle Raihle skapar sin vackra keramik. I sortimentet finns allt från fat, koppar, skålar och vaser till vackra dekorationsföremål med reliefmönster. Det är ofta öppet i gårdsbutiken, där paret även håller sina populära keramikkurser, och så här i adventstider kan du träffa dem på julmarknader runt om i Skåne. En del av sortimentet finns också hos Köpmansmagasinet i Smygehuk. Det går även bra att beställa direkt via Atelje 1030 på Facebook eller Instagram. Vårt julklappstips är den vackra ostbrickan, en perfekt julklapp eller gå bort-present, kanske tillsammans med några goda ostar från din lokala osthandlare?


Ett vackert handstöpt ljus från Ljuskällan på Bjäre


Strax öster om Torekov ligger mysiga Ljuskällan på Bjäre. Här håller Carina Nilsson kurser i ljusstöpning och du kan även prova på att vara florist för en stund. På hennes mysiga halvdagskurser får du inte bara lära dig själva hantverket, utan du får även lunch eller middag, fika, snacks och massor av inspiration! Gårdsbutiken håller ofta öppet, och så här års kan du även träffa Carina på julmarknader. Följ Ljuskällan på Bjäre på Instagram, så får du alltid den senaste informationen. Befinner du dig i Malmö så passa på att besöka Carina under julmarknaden på Gustav Adolfs torg 24-27. november! 


Ett färgglatt retronyckelband från Dahlia Textilfabrik


Älskar du färg, retromöster och återbruk? Då ska du kika in hos Dahlia Textilverkstad, som drivs av Åsa Nobel i Domsten norr om Helsingborg. Tyger från 50-, 60- och 70-talet är hennes stora passion, och de färgglada textilierna får nytt liv som bland annat sadelskydd, vimplar, väskor, fodral och nyckelband. Färdiga produkter att beställa direkt hittar du på hemsidan eller Dahlia Textilverkstad på Instagram och är det någon speciell färg du är ute efter kan du alltid höra av dig till Åsa och få ett förslag. 


En stilren ljusstake från Kattvik Design


Gillar du tända ljus och stilren design? Då ska du kika in hos familjen Rösths Kattvik Design! Kattvikljusstakarna, som finns i mässing, förnicklad mässing, borstad stål och svart, är inte bara snygga utan även väldigt praktiska om du gillar att duka vackert utomhus - glasröret förhindrar nämligen att vinden blåser ut dina ljus! Den här fiffiga idén kläckte familjen under en mysig - men blåsig - picknick i Kattvik hamn en sensommardag för några år sedan. Du kan handla enkelt och smidigt direkt via webshoppen, eller besöka någon av återförsäljarna du hittar på hemsidan. Följ Kattvik Design på Instagram för massor av stämningsfull inspiration! 


Äppeldoftande Mariedal-te från TeBryggan


Har du sett teerna med de härliga Malmö-namnen, som Fröken Fridhem, Himmelsblå bär, Regemente, Kronprins, Ribersborg och Nobel? Som Malmöbo vill man ju helt enkelt ha dem alla hemma i teskåpet! Mariedal, ett svart te med ljuvlig smak av äpple och karamell, är årets julklappstips från oss. Företaget TeBryggan drivs av sekreteraren Linda Magnusson, som efter många år med bland annat teserveringar på viktiga möten bestämde sig för att satsa på sin passion! Hemsidan har en webbshop, och bor du i Malmö är leveransen dessutom gratis! TeBryggan finns även på Instagram, följ Linda här för senaste nytt! 


Spännande Höllviken-deckare av Linda Ståhl


Känner du någon som gillar att mysa i soffan med spännande läsning, så här i vinternmörkret? Då tipsar vi om Linda Ståhls Höllviken-serie! Här får du följa kriminalchef Reub Thelander, Sveriges kanske första icke-binära brottsutredare, och de härliga kollegorna på Vellingepolisen. Syndaren ska vakna, som nominerades till Årets deckardebut i Crimetime Award 2021, kretsar kring hemmafrun Yvonne Tengbloms plötsliga försvinnande från familjevillan. Under sommaren 2022 kom del två, Elden ska falna, där teamet nystar upp trådarna till en förödande brand på ett flyktingboende och mordet på en ung mamma, som hittas död på stranden i Höllviken. Riktiga bladvändare, med intressanta karaktärer, överraskande vändningar och skön humor, som utspelar sig i den Skåne-idyll där Linda själv växte upp. Deckarna hittar du där böcker finns, och passa på att följa Linda på Instagram, så att du inte missar nästa bok!


Goda delikatesser från Gunnarshögs Gård


Du har kanske redan upptäckt rapsoljan från Österlen, som lyser upp hyllorna i matbutiken med sina fina guldgula etiketter? Men visste du att Gunnarshögs Gård även har massor av andra godsaker i sitt sortiment? I den härliga gårdsbutiken i Hammenhög hittar du bland annat mysli, marmelader, fröer, vinegretter, hälsosam linfröolja och massor av spännande smaksatta rapsoljor. Dessutom finns här ett stort sortiment av presentartiklar, hudvård, kryddor och delikatesser, och det mesta kommer från lokala tillverkare. Har du inte möjlighet att åka till Österlen innan jul kan du istället kika in i webbshoppen, där du även hittar fina färdiga presentförslag! Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Det som började med traditionellt jordbruk är idag ett nytänkande livsmedelsföretag och ett mysigt utflyktsmål, där du förutom gårdsbutik även hittar ett fint café. För större grupper går det även bra att få en gårdsvisning, där ni lär er mera om raps och får prova på att pressa egen olja i minipresseriet. 


Härliga Dalmatiner-skålar från Anna-Carin Dahl


I Glemmingebro på Österlen hittar du keramikern Anna-Carin Dahl och hennes uppiggande, lekfulla keramik! Allt från skålar, tallrikar och muggar till vaser, krukor och ljuslyktor skapas här i studion, i flera olika härliga utformningar. Den första av Anna-Carins serier som vi upptäckte för några år sedan var Nosy family, med de charmiga ansiktena. Krukan som vi har här hemma är en riktig glädjespridare! Senare har även den färgglada Alberta-serien och den snygga svartvita Dalmatiner-serien tillkommit. Sommartid kan du besöka studion, men vill du kika på julklappar går det bra att handla i Anna-Carins webbshop eller beställa via Instagram, där du även hittar massor av fin och unik keramik, som endast finns i små upplagor.


En snygg och smart ostbricka från Raw by Jörlevik


Raw by Jörlevik är ett familjeföretag i Ljungbyhed nära Söderåsen, med egen tillverkning av handgjutna produkter i betong. Här hittar du också ett stort utbud av inredning, trädgårdsdekor, kläder och livsstilsprodukter. Butiken håller öppet för fabriksförsäljning torsdag till söndag, och webbshoppen är så klart alltid öppen, så passa på att gå in här och kika på fina julklappar eller juldekorationer till dig själv! Storsäljarna så här års är de söta tomtarna, keramikhus för värmeljus och ostbrickan i bambu som vi tipsar om; den är inte bara snygg utan har även praktisk förvaring för ostknivar och bestick! Följ Raw by Jörlevik på Instagram för massor av inspiration och shoppingtips!


Underbar honung från Ängdala Gård


Strax utanför Malmö ligger Ängdala Gård, där Birgitta Andersson har sina kupor med Buckfast bin, samt egen honungsproduktion och gårdsbutik. Här skördas, slungas och tappas honungen på burk, innan den säljs direkt till gårdens besökare eller genom den nya webbshoppen. Det intressanta med honung är att både smak, färg och konsistens kan variera mycket, beroende på årstid och på var bina samlat nektar och pollen; till exempel raps, äppelträd eller ärtor. Biodling har funnits i släkten i tidigare generationer, men det var först efter 20 år som tandtekniker som Birgitta själv fick upp ögonen för de små men oerhört viktiga insekterna, och bestämde sig för att skola om sig till biodlare på yrkeshögskolan i Höör. Följ Ängdala Gård på Instagram, så har du alltid koll på vilken honung som finns i butiken just nu. 


Ett delikatesspaket från Ramslök by Malena


Ramslöken, som växer vilt på flera ställen här i Skåne, är en underbar krydda som påminner om både gräslök och vitlök. Malena Östergren Arvidsson, som driver Ramslök by Malena, upptäckte den för första gången för över 10 år sedan, när den serverades i en god dressing till laxen på en restaurang hon besökte. Hon gav sig ut i skogen för att plocka ramslök, letade upp recept och startade en populär blogg om favoritkryddan. När Malena några år senare sagt upp sig och hon och maken dessutom hittade sitt drömhus - en prästgård utanför Kristianstad där tomten var full av just ramslök - bestämde hon sig för att satsa fullt ut på eget företag. Idag säljer hon egna kryddblandningar, färsk ramslök och plantor. Dessutom samarbetar hon med andra företag för att ta fram knäckebröd, pasta och pesto. Alla godsakerna hittar du i hennes webbshop. Följ Ramslök by Malena på Instagram för tips och inspiration!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock