Stöp egna ljus hos Ljuskällan på Bjäre



Hitta hit: Rammsjövägen 311, Båstad

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Har du provat att stöpa egna ljus någon gång? Jag hade inte gjort det sedan jag var liten, men i år bestämde jag mig för att ta reda på om det finns någon som erbjuder ljusstöpning här i Skåne, och hittade då Ljuskällan på Bjäre. Här på gården strax öster om Torekov i Båstads kommun kan ni boka in en mysig helgförmiddag eller vardagskväll, där Carina Nilsson lär er stöpa både vanliga kronljus, figurformade ljus och fantastiskt vackra ljuskronor som står av sig själva. Så himla roligt att knyta ihop vekarna med stommar, och sedan se hur ljusen sakta växter fram efter doppen i stearingrytorna! Det glada gäng jag fick träffa på kursen idag har stöpt ljus tillsammans varje år ända sedan Ljuskällan öppnade för fem år sedan och jag förstår dem - det är helt klart en beroendeframkallande höst- eller jultradition! Boka gärna tidigt på hösten om du vill vara säker på att hinna stöpa egna ljus till julpysslet! Klicka här för att se lediga tider och boka kurs hos Ljuskällan på Bjäre.


På Carinas kurs lär du dig inte bara själva hantverket, du får även en mysig dag med snacks, fika, lunch/middag och massor av inspiration! I den lilla butiken, som ligger vägg i vägg med stöperiet, kan du handla med dig presenter och dekorationsmaterial, eller helt enkelt bara titta runt och få inspiration till hur du själv kan använda ljusen du stöpt när du kommer hem igen. Miljötänket ligger Carina varmt om hjärtat, och hon slår gärna ett slag för att använda saker du redan har hemma i skåpen. Och visst blir det fint att göra små ljusstakar av skålar och muggar? En hel del av keramiken i de färdiga ljusgrupperna hos Ljuskällan på Bjäre kommer även från andra lokala hantverkare. 

För nästan 20 år sedan blev Carina blev själv lite motvilligt övertalad att prova på ljusstöpning tillsammans med en väninna. Och tur var väl det, för efter den kursen var hon fast och beslutade sig så småningom för att våga satsa på sin hobby som eget företag. Man blir glad av att höra hennes historia, och även av de spännande framtidsplanerna, som bland annat innefattar en kurs där du kan prova livet som florist och göra egna kreativa blomstergrupper och kransar!


Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Tennisstadion och tennismuséet: Båstad är känt för sin årliga tennisturnering, Swedish Open, som hålls på Båstad Tennisstadion. Året om kan du ta del av tennisstadens historia på Båstads Tennismuseum.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock