Spana efter sälar på Måkläppen



Visste du att man kan se sälar på flera olika ställen här i Skåne? Ett av dem är sälskyddsområdet Måkläppen. På Falsterbohalvöns sydspets ligger naturreservatet Måkläppen, en oval sandrevel som ständigt omformas av vattnet och vinden. Området har varit skyddat ända sedan 1902, då Måkläppen var en fristående ö där man ville värna om de många häckande fågelarterna. 


Man har också hittat en hel del arkeologiska fynd ute på sandreveln under åren, bland annat gamla redskap från den första fasta befolkningen under stenåldern och vrakdelar från både vikingatiden och medeltiden. Idag har Måkläppen vuxit ihop med Falsterbo, och det är främst sälar som huserar här, längst ute på spetsen. Du kan få syn på både stora gråsälar, som kan bli upp till 2,5 meter långa och väga 300 kg och de betydligt mindre knubbsälarna, som väger upp till 130 kilo. Sälarna är klumpiga på land, men oerhört skickliga simmare. Har du tur är de på lekfullt humör! Under vår vandring fick vi se dem simma runt och dyka i vattnet precis utanför sandreveln. 



Det är bara tillåtet att besöka Måkläppen från första november till sista januari varje år, och vissa delar är permanenta skyddszoner, så håll utkik efter skyltarna. För att inte riskera att skrämma iväg sälarna är det förbjudet att ta med sig hundar, och man ska även hålla ett avstånd på minst 50 meter. Ta gärna med dig en kikare, så ser du bättre! Parkera gör du lättast vid Flommens golfklubb, Strandbaden eller Skanörs havsbad. Längs promenaden får du också uppleva de fina badhytterna som ligger nerbäddade bland sanddynerna längs Falsterbos kust, och fna Falsterbo fyr, som byggdes 1795.    

Övriga ställen där du kan ha turen att se sälar här i Skåne: 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

Wanås Slott och skulpturpark

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock